Friese plannen voor zonnepark van 15 MW bij Groningse Leek

AMSTERDAM – Een Friese ontwikkelaar heeft plannen voor een enorm zonnepark aan de A7 bij Leek in Groningen. Het project moet op termijn 60.000 zonnepanelen omvatten met een totaal vermogen van 15 MW.

Zonnepanelen
©: Powerfield

Dit meldt het bedrijf Powerfield Nederland uit Dokkum. Met een dergelijk vermogen zou het project 1 van de grootste zonneparken van Nederland worden.

Tegenover de Groene Courant meldt Hylke van der Wal dat de financiering al “zo goed als rond” is. De initiatiefnemers mikken niet op fiscale voordelen uit een postcoderoossysteem of coöperatie.

Onderdeel van de financiering is een subsidie uit de SDE+ en aanvullende financiële ondersteuningen.

Omvang van 14 hectare

Het park moet gebouwd worden op bedrijventerrein Leeksterveld fase 3 en krijgt een beoogde omvang van 14 hectare.

De ontwikkelaar wil het project in 2 fases ontwikkelen. In de eerste fase moeten er 40.000 zonnepanelen worden geplaatst die 9 miljoen kilowattuur aan zonnestroom gaanopwekken, oftewel het jaarverbruik van bijna 3.000 huishoudens.

Totale vermogen

In de tweede fase worden er in het plan nog eens 20.000 zonnepanelen geplaatst en komt het totale vermogen uit op 15 megawatt.

Powerfield zegt dat de gemeente Leek graag wil meewerken aan het project en positief tegenover de komst staat. Er zijn op dit moment geen alternatieve plannen voor het bedrijventerrein.

Planningsfase

De ontwikkelaar gaat de komende maanden gebruiken om de vergunningen nog te verkrijgen. Powerfield stelt in het najaar van 2015 met de bouw van het park te willen beginnen.

Het bedrijf heeft ook andere projecten in de pijplijn. Zo zouden er gesprekken zijn met meerdere gemeenten om dergelijke zonneparken te realiseren en is er ook een plan voor een zonnepark van 8 megawatt op de Nederlandse Antillen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!