3 zonneparken met 150.000 zonnepanelen in ontwikkeling in Groningen

AMSTERDAM – Er worden 3 zonneparken met in totaal 150.000 zonnepanelen ontwikkeling in de gemeente Groningen.

Dit meldt de gemeente donderdag.

Opgeteld krijgen de zonneparken een vermogen van 27 megawatt. Hiermee produceren ze voor 7.000 huishoudens aan groene stroom.  

2 bedrijven en de gemeente Groningen investeren in totaal 27 miljoen euro in de 3 zonneprojecten.

Op bedrijvenpark Westpoort wordt het grootste project gebouwd. Ontwikkelaar Solar-EW investeert 10 miljoen euro in een park van 10,8 megawatt (94.120 zonnepanelen) met een oppervlakte van 20 hectare.

Dunne-film zonnepanelen

Solar-EW legt het park aan met dunne-film zonnepanelen. Het project heeft al een omgevingsvergunning en er is subsidie vanuit de SDE+ beschikbaar gesteld. Volgens Eric van der Gun van Solar-EW zou het zonnepark op Westpoort circa 9.763 megawattuur per jaar kunnen produceren, waarmee 3.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Ook realiseert het zonnepark dan 4.130 ton aan CO2-reductie. Solar-EW heeft in de concept ontwikkeling gebruik gemaakt van Cirkant Advies uit Groningen.

Tegenover de Groene Courant zegt het bedrijf ongeveer 50 megawatt aan projecten in ontwikkeling heeft. De komende weken komt Solar-EW met nog meer plannen naar buiten.

Grunneger Power

In Hoogkerk ontwikkelt de gemeente een zonnepark (2 megawatt)  van 3 hectare samen met energiecoöperatie Grunneger Power. Verder worden door de bedrijven Solar-EW en GroenLeven de plannen ontwikkeld voor zonneparken op een afgedekte vuilstortplaats in Woldjerspoor en op bedrijventerrein Westpoort.

Zo’n 50 particulieren hebben aangegeven te willen investeren in het zonnepark van Grunneger Power. De planning is dat het park al eind dit jaar de eerste stroom gaat leveren. De gemeente investeert 2 miljoen euro in dit project.

Oost-west opstelling

Bij Woldjerspoor wordt 15 miljoen geïnvesteerd door GroenLeven voor een park van 14 megawatt (47.000 zonnepanelen) op 15 hectare.  Bijzonder is dat er gewerkt wordt met een oost-west opstelling, in tegenstelling tot de gebruikelijke opstelling die naar het zuiden gericht is. Voordeel hiervan is dat er beter verspreid over de dag energie opgewekt wordt.

Tegelijk is dit een antwoord op het probleem van overproductie tussen 12 .00 en 15.00 uur. Deze opstelling op zo’n grote schaal is uniek voor Nederland en zal een primeur zijn. Voor dit project moet nog een subsidie beschikbaar komen. 

Onlangs presenteerde de provincie Groningen plannen om het vermogen zonne-energie in de regio fors te verhogen naar 300 megawatt in 2020. Dit doel moet gehaald worden door het plaatsen van zonneparken op ongebruikte bedrijventerreinen. Projecten op landbouwgrond keurt het provinciebestuur af. 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!