Gerechtshof buigt zich over gelijke behandeling zonnepaneeleigenaren

UTRECHT – De belastingkamer van het Gerechtshof in Den Haag gaat vandaag het hoge beroep behandelen dat LochemEnergie en Eneco heeft aangespannen over de behandeling van exploitanten van zonnepanelen op andermans daken.

De zaak draait om het wel of niet heffen van energiebelasting als een particulier of energiecoöperatie zonnestroom levert vanaf een dak dat niet van hem is.

Volgens de huidige regels moet er dan energiebelasting over betaald worden, dat aardig oploopt. Als particulieren zonnestroom leveren met zonnepanelen vanaf hun eigen dak hoeft er geen energiebelasting te worden betaald. Dit maakt zonnepanelen ook financieel erg aantrekkelijk in Nederland.

Principiële kwestie

LochemEnergie en Eneco gingen naar de rechter, in goed overleg met de Belastingdienst, om de behandeling van zonnepaneeleigenaren gelijk te trekken. Op 17 juni oordeelde de rechtbank in Den Haag dat er wel energiebelasting moest worden geheven. LochemEnergie en Eneco tekenden hoger beroep aan.

Het gaat Eneco en LochemEnergie vooral over de principiële kwestie dat het niet rechtvaardig is dat eigenaren of huurders van zonnepanelen op andermans dak wel belasting betalen en eigenaren van zonnepanelen op het eigen dak niet, terwijl daar volgens hen geen rechtsgrond voor is.

De uitspraak van het Gerechtshof wordt over 6 weken verwacht

Lees ook: Rechter: Wel energiebelasting over productie zonnepanelen op andermans dak & LochemEnergie en Eneco in hoger beroep tegen energiebelasting zonnepanelen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!