Geregistreerd vermogen zonne-energie met 50 procent gestegen

AMSTERDAM – Het vermogen van installaties zonnepanelen die zijn geregistreerd bij de Nederlandse netbeheerders is in 2014 met 50 procent gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die Netbeheer Nederland aan de Groene Courant heeft verstrekt. Eind 2014 was er 882 megawatt aangemeld, een jaar terug lag dit niveau nog op 591 megawatt.

In het vierde kwartaal nam het vermogen met 93 megawatt toe, een stijging van 12 procent. In het derde kwartaal werd er nog bijna geen toename geregistreerd.

Het aantal locaties met zonnepanelen nam ook met 50 procent toe naar 223.000 huishoudens. In het laatste kwartaal nam het aantal toe met 22.000, een stijging van 11 procent.

Lage benadering 

De cijfers van de netbeheerders zijn vooral gebaseerd op de aanmeldingen die particulieren zelf doen op energieleveren.nl. Aanmelding is niet verplicht en soms worden er fouten gemaakt. Ook missen er soms grote projecten. Het vermogen moet dus gezien worden als een lage benadering.

Volgens schattingen zijn er in Nederland in werkelijkheid al ruim 1 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het CBS brengt meer nauwkeurige cijfers, maar heeft alleen data tot eind 2013 toen er 739 megawatt stond opgesteld. In het register van Netbeheer Nederland was toen 591 megawatt geregistreerd. Als deze verhouding gelijk is gebleven, zou het huidige vermogen zonne-energie op 1.1 gigawatt uitkomen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!