Gigafabriek voor zonnepanelen binnen 6 maanden operationeel

UTRECHT – De gigafabriek van SolarCity in de Amerikaanse stad Buffalo is bijna operationeel. Binnen 6 maanden moet de productie van start gaan en in 2017 draait de locatie met een volle capaciteit van 1 gigawatt.

Hiermee komt ook snel het moment dichterbij waarop SolarCity zelf denkt de kosten van zonnepanelen fors te kunnen verlagen.

SolarCity gaat zonnepanelen van Silevo, dat in 2014 werd overgenomen door SolarCity, maken in Buffalo. Deze zonnepanelen hebben een efficiëntie van 21 procent, één van de hoogste rendementen ter wereld. SolarCity denkt dit cijfer nog te kunnen opkrikken naar 24 procent.

Verder moeten simpelweg de enorme schaal van de fabriek de kosten van de productie omlaag brengen. SolarCity zegt zelf tegen 0,50 dollar per watt zonnepanelen te kunnen produceren, een prijs die zonne-energie een stuk meer concurrerend maakt tegenover andere energiebronnen.

Vraag zonnepanelen

Het exterieur van de fabriek is inmiddels zo goed als afgebouwd, maar binnenin de locatie werken nog 950 mensen aan het interieur. Eenmaal operationaal schat SolarCity dat er 500 mensen kunnen werken in de fabriek. Er komen nog meer banen bij als de capaciteit wordt uitgebreid naar 5 gigawatt per jaar.

Vrees dat er straks geen behoefte is aan de enorme capaciteit is er niet. Het bedrijf ziet al langer dat de vraag naar zonnepanelen van SolarCity het aanbod overtreft.

Lees ook: Panasonic steekt tot 1,6 miljard in gigafabriek Tesla

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!