GroenLinks Amsterdam wil zonnepanelen verplichten bij nieuwbouw

AMSTERDAM – De lokale fractie van GroenLinks in Amsterdam wil dat zonnepanelen verplicht worden bij het bouwen van nieuwe huizen.

Nu worden er wel duurzaamheidseisen gesteld bij nieuwbouwprojecten, maar er is geen verplichting voor ontwikkelaars. Een gemiste kans, aldus de partij op zaterdag.

Zonnepanelen leveren een snelle duurzaamheidswinst op, aldus GroenLinks. Amsterdam moet het voorbeeld van Utrecht volgen waar de zonnepanelen al verplicht zijn.

“We moeten alles doen wat we kunnen om de bebouwing in de stad te verduurzamen”, aldus fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. “Wethouder Choho stelt dat het Raadsbesluit uit 2008 om in 2015 alleen nog maar Klimaat Neutraal (EPC = 0,15) te bouwen nog tot beperkt resultaat heeft geleid, namelijk 1% van de nieuwbouw.”

Lucratief

“De duurzaamheidsopgave is zo groot dat we alle mogelijke middelen moeten aangrijpen. En daarnaast is investeren in zonnepanelen lucratief, ze verdienen zichzelf terug.”

Amsterdam heeft grote ambities met zonne-energie. In 2020 moet er genoeg zonnestroom worden geproduceerd voor 80.000 huishoudens. Omgerekend gaat het om een streven van 160 megawatt aan zonnepanelen. Nu ligt er ruim 10 megawatt.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!