Groningen verruimt subsidieregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’

AMSTERDAM – De provincie Groningen verruimt de subsidieregeling voor agrariërs ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’.

Zonnepanelen op een dak van een boerderij
C: Aleo Solar

Boeren kunnen nu meer subsidie krijgen per vierkante meter dak dat vervangen wordt en de voowaarden voor een aanvraag worden soepeler, zo meldt de provincie.

Zo is het minimale dakoppervlak verlaagd van 400 voerkante meter naar 250 vierkante meter en is het minimumvermogen van de installatie verlaagd van 15 kilowattpiek naar 5 kilowattpiek.

De maximale subsidie is verhoogd van 7500 euro naar 15.000 euro.

Weinig animo

Eerdere provincies gingen Groningen al voor. Hiermee reageren ze op het lage aantal boeren dat gebruikmaakt van de subsidie om de oude daken waar vaak asbest in zit te vervangen en meteen ook zonnepanelen te installeren.

In april bleek uit cijfers van staatssecretaris Wilma Mansveld dat boeren nog niet warm liepen om van de subsidie gebruik te maken. De regeling werd medio 2013 in de meeste provincie geopend en het doel was om per jaar 4 miljoen vierkante meter aan asbestdaken te vervangen.

In april bleek in totaal nog maar 430.000 vierkante meter aan asbestdak vervangen te zijn met zonnepanelen. Als de aanvragen die in de procedure zaten werden mee geteld kwam dit aantal op 1 miljoen vierkante meter.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!