Groningse gemeente Ten Boer ziet aantal zonnepanelen opnieuw verdubbelen

UTRECHT – De Groningse gemeente Ten Boer heeft voor het tweede jaar op rij het aantal zonnepanelen op de daken van woningen in de gemeente zien verdubbelen.

Gemiddeld werd vorig jaar elke werkdag 1 dak voorzien van zonnepanelen. Het resultaat is dat er nu al meer dan 1 megawatt aan vermogen op de Ten Boerster daken ligt. Hiermee kan bijna 9 procent van de gemeentelijke huishoudens worden voorzien van zonnestroom.

Er liggen nu in totaal 4.200 zonnepanelen op de huizen, aldus de gemeente. Wethouder duurzaamheid Annie Postma verwacht tegen 2035 energieneutraal te zijn als gemeente als de groei zo doorzet.

Aardbevingen

De groei is te danken aan de compensatieregeling voor aardbevingsschade. Sinds de zogeheten waardevermeerderingsregeling is het aantal zonnepanelen toegenomen van 88 in 2012 naar 4.246.

Naast de zonnepanelen op de daken is er in de gemeente ook het plan van de energiecoöperatie om een zonnepark van 2 tot 4 hectare te bouwen.

“Door allerlei stimuleringsregelingen wordt het voor particulieren aantrekkelijk om zélf zonne-energie op te wekken. Dat geldt ook voor agrariërs die gebruik kunnen maken van landelijke en provinciale subsidieregelingen voor grote installaties”, aldus Postma.

Foto: Flickr/Marufish  CC BY-SA 2.0 (Aangepast door Groene Courant)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!