Groot billboard Hongkong zet zonnepanelen in de schaduw

AMSTERDAM – Het was de eerste ‘skyscraper’ in Hongkong met geïntegreerde zonnecellen in het gebied, maar de zonnecellen zullen nu weinig stroom produceren.

De Zwitserse bank UBS heeft een enorm reclamebord op het gebouw gezet waardoor de zonnemodules in de schaduw worden gezet.

Het gebouw, 29 verdiepingen, werd in 2003 in gebruik genomen. Er zitten 144 geïntegreerde zonnemodules in het gebouw, die relatief weinig stroom produceren. Opgeteld hebben de zonnecellen een vermogen van 8 kilowatt en de geproduceerde elektriciteit wordt vooral gebruikt om de automatische zonweringen aan te drijven.

Toch blijft het gebouw een mijlpaalproject voor de stad en is het één van de weinige commerciële zonneprojecten.

Weinig gebruikt

Sinds mei hangt het reclamebord van UBS op het gebouw. Tegenover de South China Morning Post wil de gebouwmanager geen commentaar geven, maar een bouwvakker zou hebben verklaard dat de zonnecellen niet zo vaak gebruikt werden.

Zonnepanelen zouden vaker bijna alleen voor sier worden gebruikt in de regio. Experts verklaren tegenover de krant dat het vaak duur is om de zonnepanelen te onderhouden en dat gebouwen ze soms alleen maar plaatsen om prijzen te winnen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!