Grootste drijvende zonnepark van Nederland gepland in Lingewaard

AMSTERDAM – Er moeten zo’n 1.500 zonnepanelen komen in het Gelderse tuinbouwgebied Bergerden in het grootste drijvende zonnepark van Nederland. De lokale energiecoöperatie is nu begonnen met de verkoop van obligaties.

Drijvend zonnepark
©:Ciel el Terre

Er is een totale investering van 531.000 euro nodig om het park, dat een vermogen van 390 kilowatt krijgt, te ontwikkelen.

Hiervan wordt een kwart gefinancierd met een lening van de provincie, nog eens een kwart komt van investeerders die deelnemen in de postcoderoos en de helft komt van een aanvullende lening.

Om voor de subsidieregeling van de provincie in aanmerking te komen, probeert coöperatie Lingewaard Energie voor 27 december 50 voorinschrijvingen en deelnametoezeggingen binnen te hebben. De provincie wil zeker weten dat er draagvlak is voor het project.

Postcoderoosregeling

In het voorjaar 2015 wordt de mogelijkheid geopend om deel te nemen aan de postcoderoosregeling, waar de coöperatie gebruik van wil maken. Hier zit een korting van 7,5 cent per kilowattuur aan verbonden.

De zonnepanelen moeten komen op het Gietwaterbassin van Bergerden. De drijvende zonnepanelen zouden door het koelende effect van het water een hogere opbrengst generen. Ook is het water een barrière tegen vandalisme en diefstal.

Volledige medewerking

“Ook hoeven de zonnepanelen bij plaatsing op het water niet te concurreren met andere potentiële bestemmingen. In kosteneffectiviteit doet een drijvend zonnepark dan ook niet onder voor een zonnepark op land”, aldus de coöperatie.

De gemeente Lingewaard heeft volledige medewerking toegezegd aan het project. Het zonnepark is een belangrijke pijler in het klimaatbeleid van de gemeente.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!