Grootste steenkoolproducent ter wereld gaat 1 GW aan zonnecentrales bouwen

UTRECHT – De grootste producent van steenkool ter wereld, het Chinese staatsbedrijf Shenhua Group, gaat 1 gigawatt aan zonnecentrales bouwen.

Het concern gaat daarvoor samenwerken met het Amerikaanse SolarReserve dat de technologie gaat leveren. Shenhua levert de expertise in het ontwikkelen van energiecentrales.

SolarReserve heeft vooral naam gemaakt als ontwikkelaar van een zonnecentrale die 24 uur lang groene energie kan produceren. Het bedrijf beweert eenzelfde betrouwbaarheid als conventionele energiecentrales te kunnen leveren.

In de Verenigde Staten heeft SolarReserve een zonnecentrale gebouwd met een vermogen van 110 megawatt die jaarlijks genoeg stroom levert voor 75.000 huishoudens.

10.000 zonnespiegels

Meer dan 10.000 zonnespiegels concentreren het zonlicht op een 200 meter hoge toren met gesmolten zout. Dit zout wordt opgewarmd tot ruim 500 graden Celsius en de opgeslagen warmte wordt gebruikt om stoomturbine aan te drijven.

China heeft als streven om de komende jaren maar liefst 10.000 megawatt aan zonnecentrales, die zonlicht concentreren op een centraal punt.

De kosten voor de technologie van SolarReserve kunnen oplopen tot maar liefst 15 yuan (2,6 dollar per watt), duurder dan veel conventionele zonneprojecten in China, zegt Wang Xiaoting, analist bij Bloomberg New Energy Finance tegenover het gelijknamige persbureau.

De technologie heeft weliswaar steun gewonnen van de overheid, maar er is nog veel financiële steun nodig om ook daadwerkelijk projecten te realiseren in het land.

Lees ook: Amerikaanse zonnecentrale produceert 24 uur lang stroom

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!