Grootste zonnepark van Europa produceert goedkoper dan kerncentrales

UTRECHT – Het grootste zonnepark van Europa gaat goedkoper stroom leveren aan het energienet dan nieuwe kerncentrales. Deze dinsdag is het project bij Bordeaux officieel geopend.

Dit schrijft persbureau Reuters.

Het zonnepark, dat een vermogen heeft van 300 megawatt, gaat net zoveel stroom produceren als wat ongeveer 300.000 huishoudens in een jaar verbruiken. In theorie dus genoeg voor alle woningen in Bordeaux.

Het Franse energieconcern Neoen verkoopt de stroom tegen een prijs van 105 euro per megawattuur, hoewel het project natuurlijk ook afhankelijk is van subsidie.

Nieuwe kerncentrales

De geplande nieuwe kerncentrales bij het Britse Hinkley Point gaan naar verwachting, ook met steun van de overheid, voor een prijs van 130 euro per megawattuur stroom leveren. De oudere kerncentrales van het Franse EDF uit de jaren ’70 en ’80 leveren nog wel tegen een lagere prijs, namelijk tegen ongeveer 55 euro per megawattuur.

Lees ook: Britse kerncentrale krijgt meer subsidie dan Duitse windmolens

In het zonnepark is zo’n 360 miljoen euro gestoken. De ongeveer 1 miljoen zonnepanelen zijn geplaatst in een oost-westopstelling waardoor de panelen 3 tot 4 keer meer stroom opwekken voor hetzelfde oppervlakte. Het gehele project is ongeveer 250 hectare groot.  Sinds september is het zonnepark al aangesloten op het Franse energienet.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!