Haasje over, nu claimt Panasonic meest efficiënte zonnepaneel

UTRECHT – Maar een paar dagen nadat de Amerikaanse installateur SolarCity bekendmaakte een nieuwe zonnemodule te introduceren met een recordrendement, gaat het Japanse Panasonic daar weer overheen.

Panasonic claimt een efficiëntie van 22,5 procent voor de nieuwe module, zo meldt het bedrijf dinsdag. Het cijfer is geverifieerd door een Japans onderzoeksinstituut.

Het Amerikaanse SolarCity, waar Tesla-topman Elon Musk bij betrokken is, meldde eind vorige week een nieuw zonnepaneel met een rendement van 22,04 procent te hebben gemaakt. Dit was toen een record voor zonnepanelen die ook daadwerkelijk op massa geproduceerd worden.

Productie

SolarCity start eind deze maand met de productie van de module. In 2017 wil het bedrijf echte stappen maken in de productie vanuit een fabriek met een productiecapaciteit van 1 gigawatt.

Het paneel van Panasonic heeft een vermogen van 270 watt en is gemaakt op basis van zonnecellen waarmee eerder al een recordrendement van 25,6 procent werd bereikt. Het Japanse concern geeft aan dat de module klaar is om onmiddellijk in productie te gaan, maar er wordt niet aangegeven wanneer er daadwerkelijk wordt gestart.

Lees ook: SolarCity van Elon Musk claimt beste zonnepaneel ter wereld te hebben gemaakt

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!