Handelsoorlog EU en China afgewend, akkoord over zonnepanelen

AMSTERDAM – De Europese Unie en China hebben een akkoord gesloten over de import van Chinese zonnepanelen in Europa. Hiermee is een van de grootste handelsoorlogen tussen beide grootmachten voorkomen.

Zonnepanelen van LDK Solar in Chinese fabriekDit meldt eurocommissaris Karel de Gucht (Handel) zaterdag. Hij heeft met de Chinese overheid en Chinese exporteurs een ‘prijsverbintenis’ afgesproken.

“Na weken van intensieve gesprekken ben ik tevreden met het aanbod van de Chinese exporteurs van zonnepanelen voor een prijsverbintenis zoals dat in de EU-wetgeving over de bescherming van onze handel is voorzien”, aldus De Gucht. “Het is de minnelijke schikking die beide partijen gezocht hebben.”

Precieze details zijn niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat Chinese producenten niet meer onder een bepaald niveau zonnepanelen mogen verkopen.

‘Stabiel aanbod’ van Chinese zonnepanelen 

Ook mogen Chinese bedrijven straks maar een ‘stabiel aanbod’ van zonnepanelen verkopen op de Europese markt. Ook hier worden geen details vrij gegeven. Meer informatie over het akkoord zal naar buiten komen als de rest van de Europese Commissie goedkeuring geeft voor de overeenkomst. 

Volgens geruchten komt er een minimumprijs van 57 eurocent per watt voor Chinese zonnepanelen. Dit geldt tot 7 gigawatt aan Chinese import. In de nieuwe plannen zou daarna pas een importheffing van 47,6 procent gaan gelden. 

Onrechtmatige schending door dumpingpraktijken

“We zijn er van overtuigd dat die prijsverbintenis de Europese markt van zonnepanelen kan stabiliseren en een einde zal maken aan de onrechtmatige schending van de Europese industrie die veroorzaakt was door de dumpingpraktijken”, verklaart de eurocommissaris. 

De Gucht legt uit dat dit aanbod werd gedaan door de Chinese exporteurs van zonnepanelen die werden vertegenwoordigd door de Chinese Kamer van Koophandel. Eerder kwam al naar buiten dat dergelijke maatregelen zouden worden getroffen. 

‘Pragmatische en flexibele houding’

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van handel verklaarde dat de overeenkomst een teken was van een “pragmatische en flexibele houding van beide kanten en de wijsheid om het probleem op te lossen.”

China zegt ook bereid te zijn “om de uitwisseling en samenwerking met de EU in de zonne-industrie verder te stimuleren”. 

Potentie tot grootste handelsoorlogen ooit

Het dispuut over goedkope Chinese zonnepanelen had de potentie om een van de grootste handelsoorlogen ooit te veroorzaken. Europa importeerde in 2011 ter waarde van 21 miljard euro aan zonnepanelen uit China.

Volgens de EU werden de goedkope Chinese zonnepanelen gesubsidieerd met staatsgeld. De Europese Commissie (EC) werd gesteund in deze opvatting door het faillissement van enkele grote Europese producenten van zonnepanelen die niet konden produceren tegen de Chinese concurrenten.

In juni werd een voorlopig importtarief van gemiddeld 11,6 procent ingesteld op Chinese zonnepanelen. De EC dreigde met tarieven van 47,6 procent als er voor augustus geen overeenkomst zou worden bereikt met de Chinese exporteurs. 

Lees meer in het speciale dossier op de Zonne Courant 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: LDK Solar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!