Hanergy mikt op fors marktaandeel verkoop zonnepanelen via Ikea

AMSTERDAM – Met het binnenhalen van Ikea krijgt de van oorsprong Chinese panelenfabrikant Hanergy in 1 keer 12 belangrijke verkooppunten in Nederland.

Zonnepanelen installatie
©: Flickr/Wijkvereniging Tuinwijk

Het is de eerste keer dat Ikea echt een ander bedrijf toelaat in de winkels van de Zweedse meubelgigant. De verkooppunten zijn dan wel in Ikea, maar worden gerund door Hanergy.

Veel mensen hebben hoge verwachtingen van het bedrijf, inclusief de eigen Britse topman, Toby Ferenczi.

Hij haalt aan dat Ikea in bijvoorbeeld de keukenmarkt een marktaandeel heeft van 25 procent. “Ik zie geen reden waarom wij dat op de lange termijn ook niet kunnen halen. Een significant marktaandeel is mogelijk”, zo vertelt hij in een interview met de Groene Courant.

De Nederlandse Ikea-winkels krijgen jaarlijks 20 miljoen bezoekers, die mogelijk al denken aan zonnepanelen, maar niet de stap durven te maken. “We krijgen meer potentiële klanten dan ooit te voren.”

Geen extra concurrentie

Ferenczi verwacht niet dat bestaande zonnepanelenverkopers extra concurrentie gaan ondervinden van de nieuwe speler. “We willen 25 procent aan de markt toevoegen, niet afpakken. Zonnepanelen zijn altijd iets geweest voor mensen die het technisch en financieel begrijpen. Wij mikken op de mensen die nu al denken aan zonnepanelen, maar het technisch niet begrijpen.”

De kracht van het merk Ikea moet Ferenczi daarbij gaan helpen. Mensen die zonnepanelen willen, maar niet technisch onderlegt zijn, staan voor een probleem. “Je weet niet wie je moet vertrouwen”. Ikea kan hierdoor bovenuit steken denkt de topman.

Het komende jaar zal hij bezig zijn met het uitbreiden in de rest van Nederland. Tegen oktober 2015 moeten de Hanergy-zonnepanelen beschikbaar zijn in alle Ikea-vestigingen in Nederland.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Dunnefilm zonnepanelen

Hanergy specialiseert zich in dunnefilm zonnecellen. Deze produceren per oppervlakte minder zonnestroom, maar zijn wel goedkoper te maken. Voor aankoop en installatie van een systeem van 2.500 wattpiek wordt ongeveer 5.200 euro betaald inclusief btw.

Bij de verkooppunten van Hanergy wordt met behulp van satellietbeelden gemeten hoeveel zonnepanelen op een dak kan. Binnen 4 weken wordt nog een inspectie gedaan door 1 van de inspecteurs van Hanergy en worden de panelen geïnstalleerd. Hanergy heeft al een netwerk van installateurs in Nederland voor opdrachten.

1 van de redenen van de Nederlandse markt is het salderen, waarbij particulieren die zonnestroom opwekken, de geproduceerde stroom simpelweg kunnen afstrepen met de verbruikte stroom. Hierdoor is het financieel erg aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen.

Salderen met extra belasting voor gebruik energienet

Vanaf 2017 komen er veranderingen in het systeem, maar Ferenczi is niet bang dat dit de vraag naar zonnepanelen gaat schaden. “Stroom uit zonnepanelen is nu al goedkoper dan stroom van het energienet.”

“Ik denk dat het eerlijkste is om een systeem met salderen te hebben met een extra belasting voor het gebruik van het energienet door de zonnestroomproducent. Maar energiebedrijven lobbyen natuurlijk hard om dit te voorkomen.”

Meer certificering nodig

Ferenczi pleit verder voor meer certificering in de markt voor zonnepanelenverkopers, zoals in Groot-Brittannië en Zwitserland, waar Hanergy ook met Ikea samenwerkt. “Er zijn wat problemen geweest met klanttevredenheid en enkele schandalen in Nederland”

“Als de industrie er niks aan doet, lopen ze het risico een slechte reputatie te krijgen. Ik denk dat het natuurlijk is dat er meer regels komen.”

Lees ook: Ikea begint verkoop zonnepanelen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!