Huishoudens met zonnepanelen grootste energiecentrale West-Australië

UTRECHT – Huishoudens met zonnepanelen zijn samen de grootste energiecentrale in de Australische deelstaat West-Australië.

Dit blijkt uit onderzoek van de Curtin University in Perth.

De staat, waar zo’n 2,5 miljoen mensen wonen, heeft maar liefst bijna 200.000 huishoudens met zonnepanelen, omgerekend 20 procent van het aantal woningen.

Vorig jaar werden er elke maand 1.750 nieuwe installaties gedaan. Volgens Curtis gaat het opgeteld om een vermogen van 500 megawatt. Naar verwachting groei het aantal zonnepanelen op de daken elk jaar met 25 procent.

Overcapaciteit

Voor de energiebedrijven bij Perth, de hoofdstad van de regio, is dit een minder gunstige ontwikkeling. In totaal is er zo’n 5.300 megawatt aan capaciteit om stroom op te wekken, maar omdat huishoudens steeds meer zelf produceren, wordt maar twee derde van dit vermogen gebruikt.

Onderzoeker Peter Newman geeft aan dat energiebedrijven zich hebben laten verrassen. Ze zitten nog steeds vast aan contracten voor 20 tot 30 jaar Hij verwacht dat in 2020 de helft van alle woningen in Perth zonnepanelen hebben.

In Nederland hebben alle zonnepanelen samen volgens de laatste schattingen een vermogen van ongeveer 1,1 gigawatt. De grootste energiecentrale in Nederland staat in de Eemshaven en heeft een capaciteit van 1.560 megawatt.

Ontvang het belangrijkste nieuws over groene energie via de nieuwsbrief 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!