Huurovereenkomst voor zonnepark van 110.000 zonnepanelen in Veendam

AMSTERDAM – De Friese zonneparkontwikkelaar PowerField heeft een pachtovereenkomst gesloten met een bedrijf uit Veendam voor het plaatsen van een zonnepark van 110.500 zonnepanelen.

Dit meldt PowerField aan de Groene Courant. Het project, dat een vermogen krijgt van 27,6 megawatt, komt op de grond van Dankers Bio Energy.

Met 27,6 megawatt gaat het om één van de grootste projecten in ontwikkeling in Nederland.

PowerField huurt 39 hectare van Dankers voor een periode van 20 jaar. Exclusief de subsidie vergt het zonnepark een investering van 24,5 miljoen euro. Eenmaal operationeel zouden de zonnepanelen genoeg stroom produceren voor het jaarverbruik van 8.000 huishoudens en wordt de uitstoot van 25 miljoen kilo Co2 bespaard.

Subsidie

Realisatie van het project is afhankelijk van het binnenhalen van subsidie vanuit de SDE+, de grootste stimuleringsregeling voor groene energie in Nederland. Dit is ook meteen de belangrijkste horde die genomen moet worden.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Powerfield hoopt nog dit jaar subsidie binnen te halen en in 2016 te kunnen bouwen, maar woordvoerder Hylke van der Wal erkent dat dat ‘wishfull thinking’ is. “Maar we dienen hem wel gewoon in natuurlijk.”

Als het dit jaar niet lukt, wordt de planning een jaar verschoven. “Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar. Het gaat uiteindelijk gebeuren.”

Windprojecten

Dit jaar is er al veel meer subsidie aangevraagd dan er beschikbaar is en goedkope projecten hebben voorrang. Hierdoor gaan vooral veel biomassa- en windprojecten met de steun ervandoor. Grotere zonneparken, zoals die van PowerField, hebben relatief meer subsidie nodig en vissen daarom vaker achter het net.

Van der Wal zegt te verwachten dat voor volgend jaar er meer subsidie beschikbaar zal komen voor zonne-energie.

Dankers2

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!