Ikea gaat opnieuw zonnepanelen verkopen in Nederland

UTRECHT – Ikea gaat opnieuw zonnepanelen verkopen in Nederland nadat het concern een eerdere samenwerking met de Chinese zonnepanelenverkoper Hanergy nog abrupt stopzette.

In de eerste helft van 2016 worden in de Nederlandse, Britse en Zwitserse vestigingen verkooppunten uitgerold, zo meldt vakblad PV Magazine.

In elke markt gaat de Zweedse meubelgigant met andere leveranciers van onderdelen en installateurs werken, afgestemd op de markt zelf. De meubelverkoper verklaart geen zonnepanelen onder het eigen merk te willen verkopen.

Speciale shops

Ikea geeft aan dat voor Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland is gekozen om de verkoop van zonnepanelen in markten met verschillende regels te testen. 

Sinds eind 2014 waren er zonnepanelen beschikbaar in speciale shops van Hanergy in de Nederlandse winkels van Ikea.

Afgelopen november stopte Ikea hiermee. Per 31 oktober werd de samenwerking afgewikkeld, hoewel de zonnepanelen nog tot 31 december gebruik gemaakt kon worden van het aanbod van Hanergy. De shops waren al sinds 1 december gesloten.

Relatief duur

Waarom de samenwerking werd stopgezet, is nooit bekendgemaakt, maar Hanergy kwam meerdere malen in het nieuws over onder andere boekhoudkundige problemen. Ook had een deel van het concern financiële problemen.

Volgens Håkan Nordkvist, directeur duurzame innovatie, was de ‘test’ met Hanergy succesvol. In Nederland kostte een systeem van 2,50 kilowattpiek met 20 zonnepanelen 5.192 euro, inclusief btw. Hiermee was Ikea relatief duur voor de Britse markt.

Lees ook: Ikea stopt verkoop zonnepanelen Hanergy in Nederland & Hanergy mikt op fors marktaandeel verkoop zonnepanelen via Ikea

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!