Ikea start verkoop zonnepanelen in Nederland

AMSTERDAM – Ikea gaat na succesvolle testen in Groot-Brittannië ook in Nederland zonnepanelen verkopen.

Een meubelboulevard van Ikea
C: Steve Daniels

Dit maakte het concern maandag bekend. Tussen eind oktober dit jaar en zomer 2015 wordt het aanbod gefaseerd geïntroduceerd in de Nederlandse Ikea-winkels.

De eerste zonnepanelen worden verkocht bij de Ikea in Haarlem op 28 oktober.

Ikea werkt bij het aanbieden van zonnepanelen samen met de Chinese zonnepanelenfabrikant Hanergy.

Definitieve prijs

De definitieve prijs van systemen in Nederland wordt pas bij de introductie in Haarlem bekendgemaakt.

Bijna een jaar geleden introduceerde Ikea zonnepanelen bij 17 Britse vestigingen. Daar kostte een systeem met een vermogen van 3,36 kilowatt ongeveer 5.700 pond, inclusief installatie. Omgerekend is dit 7.200 euro.

Hiermee is de meubelgigant 1 van de goedkopere aanbieders in het land. Een systeem zou jaarlijks bij een gemiddeld huis op het zuiden een besparing opleveren van 770 pond (920 euro), hoewel de rekensom voor Nederlandse huishoudens anders zal uitvallen.

De technologie van Hanergy is niet hetzelfde als de conventionele zonnepanelen die al vaak op Nederlandse daken te zien zijn. Het Chinese bedrijf specialiseert zich in zogenaamde dunne-film zonnecellen. Deze zonnecellen zijn goedkoper te maken, maar produceren ook minder stroom vergeleken met ‘gewone’ zonnepanelen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Minder energie

“We weten dat veel Ikea-klanten minder energie willen verbruiken om zo bij te dragen aan een duurzamer leven thuis,” zegt Peter Agnefjäll, voorzitter van de Ikea Groep. “We weten ook dat geld en tijdgebrek daarbij vaak een belemmering zijn.”

“Daarom is Ikea vastbesloten om meer betaalbare en praktische oplossingen te bieden voor zoveel mogelijk mensen.” Naast Nederland wordt het project ook geïntroduceerd in nog eens 7 andere landen in de komende 18 maanden.

700.000 zonnepanelen

Naast dat het Ikea zonnepanelen verkoopt, is het bedrijf ook erg actief in het investeren in zon en wind. Er liggen maar liefst 700.000 zonnepanelen op de daken van Ikea-gebouwen en het bedrijf krijgt stroom van 206 windturbines.

Het concern heeft zich ten doel gesteld om 1,5 miljard dollar te investeren in groene energie zodat tegen 2020 de gehele energievoorziening is ‘vergroend’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!