Ikea stopt verkoop zonnepanelen Hanergy in Nederland

UTRECHT – Ikea stopt de verkoop van de zonnepanelen van het Chinese merk Hanergy in Europa. 

Dit meldt Ikea. De samenwerking is per 31 oktober afgewikkeld. 

Sinds ruim een jaar werden de zonnepanelen in Nederland verkocht. In Groot-Brittannië werd al ruim 2 jaar geleden speciale dunne-film zonnepanelen van Hanergy aangeboden in vestigingen van Ikea. 

In totaal werden de zonnepanelen aangeboden in 35 winkels in Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië. Eerder meldde Ikea al dat verlenging van de samenwerking onzeker was.

Nieuwe samenwerking

Steve Howard, directeur duurzaamheid bij de meubelgigant, zegt tegenover persbureau Bloomberg dat begin volgend jaar een nieuwe samenwerking wordt aangekondigd met een andere partij. 

“Tegen 2030 zal het ongewoon zijn om een dak te hebben zonder zonnepanelen”, aldus Howard. “De technologie is klaar voor verdere uitbreiding.” Ikea ziet zonne-energie daarbij als een belangrijk onderdeel van de langetermijnstrategie. 

Onstuimig jaar

Hanergy kent een onstuimig jaar. Zo werd er getwijfeld aan de financiële boekhouding van het bedrijf en werd de handel in aandelen van Hanergy Thin Film, een dochterbedrijf van Hanergy Group, even stilgelegd nadat het fonds fors was gedaald. 

In augustus rapporteerde het bedrijf een halfjaarverlies, terwijl het eerder nog winst zou maken, en werd een ontslagronde van 2.000 werknemers aangekondigd. De financiële problemen zouden te wijten zijn aan het schrappen van een order van het moederbedrijf. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!