In 20 Amerikaanse staten is zonnestroom goedkoper dan stroom uit stopcontact

UTRECHT – In 20 Amerikaanse staten is het plaatsen van zonnepanelen goedkoper dan stroom afnemen uit het stopcontact.

Dit meldt onderzoeksbureau GTM Research. De kosten om zonnepanelen te installeren zijn gedaald de laatste tijd, terwijl de stroomprijzen toenemen.

Ook nieuwe regelgeving heeft grote invloed op de aantrekkelijkheid van zonnepanelen.

In staten zoals Californië, Massachusetts en Hawaï kunnen zonnepanelen de energierekening van huishoudens met 20 tot 40 procent verlagen. In onder andere Oklahoma en North Dakota verhogen zonnepanelen juist de energierekening.

Nog eens 42 staten

De verwachting is dat de komende 4 jaar in nog eens 42 staten in de VS zonnepanelen netpariteit bereiken voor huishoudens.

Dat zonnestroom goedkoper is dan stroom uit het net voor huishoudens betekent niet dat zonne-energie de goedkoopste energiebron is. Op de stroomprijs die huishoudens betalen, zitten ook allerlei kosten verwerkt voor energienet plus belastingen. Met zonnepanelen worden die, afhankelijk van regelgeving niet betaald.

In Nederland is het al langer erg rendabel om zonnepanelen te nemen door lage kosten voor zonnepanelen, relatief hoge stroomprijzen en het salderingssysteem, waarmee geleverde zonnestroom wordt verrekend met de verbruikte stroom. Rond 2020 gaat het salderen mogelijk op de schop.

Vindt u dit artikel interessant? Geef u op voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks het belangrijkste groene nieuws

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!