India keurt 27 ‘ultra megazonneparken’ met opgeteld 18,4 GW vermogen goed

UTRECHT – Het Indiase ministerie van hernieuwbare energie heeft plannen voor 27 megazonneparken met een opgeteld vermogen van 18,4 gigawatt goedgekeurd.

Dit meldde de Indiase minister van Nieuwe Energie op vragen uit het parlement. “Ultra megazonneparken” noemt het ministerie de projecten.

De enorme zonneparken komen in 21 Indiase staten en er wordt omgerekend zo’n half miljard euro in gestoken door de overheid als financiële steun.  

De originele doelstelling van de overheid was om zo’n 25 enorme zonneparken goed te keuren van elk minstens 500 megawatt en opgeteld een vermogen van 20 gigawatt.

Grootste zonnepark Europa

Ter vergelijking: het grootste zonnepark in Europa heeft een vermogen van 300 megawatt. In Nederland is volgens de laatste schattingen ongeveer 1,1 gigawatt aan zonne-energie opgesteld, hoewel dat cijfer waarschijnlijk een stuk hoger ligt.

Waarschijnlijk zijn de Indiase projecten wat kleiner uitgevallen door problemen met beschikbaar land. Braakliggende gebieden, koude en hete woestijnen en delen langs snelwegen waren aangewezen voor de enorme projecten, maar het is moeilijk om 11 heel aangesloten gebied te vinden waar ook zonnepanelen kunnen komen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!