India plaatst zonnepanelen op kanalen om land te besparen

AMSTERDAM – India bouwt zonneparken op kanalen die gebruikt worden om water te transporteren om het gebruik van land te besparen en om het water te beschermen tegen de zon.

Ban Ki Moon, secretaris-generaal bij de VN, opende onlangs officieel een zonnepark boven een waterkanaal in de Indiase staat Gujarat. “Ik zag India’s creativiteit, vindingrijkheid en innovatieve technologie”, zo verklaarde hij toen, aldus Reuters.

India kondigde onlangs aan het aandeel zonne-energie fors te willen verhogen met een investeringsprogramma van 100 miljard dollar. Dit moet zonne-energie een aandeel van 10 procent geven in de energiemix in 2022.

Onderdeel daarvan is 100 megawatt aan zonnepanelen op en langs de kanalen tegen 2017. Het ministerie van Nieuwe Energie gaat 30 procent van de uitgaven, geschat op 154 miljoen dollar, subsidiëren om het doel te bereiken.

Het park dat de VN-secretaris opende heeft een vermogen van 10 megawatt en levert al zonnestroom sinds november. De 33.800 zonnepanelen zijn geplaatst over een afstand van 3,6 kilometer over het irrigatiekanaal.

De opgewekte elektriciteit gaat gebruikt worden om pompstations voor de irrigatie van stroom te voorzien. De investering van 18,3 miljoen dollar wordt naar verwachting binnen 13 jaar terugverdiend.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!