Installateurs willen meer controle op zonnepanelen

AMSTERDAM – Er moet meer controle op de kwaliteit van zonnepanelen komen. ‘Branchevreemde’ partijen willen een graantje meepikken en richten zich alleen op een lage prijs met als gevolg inferieure producten.

Productie van zonnepanelenDit zegt de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, UNETO-VNI.

De sectororganisatie wil dat de overheid meer controle gaat uitvoeren op de kwaliteit van zonnepanelen en de elektrische systemen die daaraan gekoppeld zijn. Ook moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de huidige controle op zonnepanelen verscherpen.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: “Er bestaat geen enkele onduidelijkheid over de technische normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, maar de handhaving is onvoldoende.”

Brandgevaar 

“Daardoor hebben we nu in enkele gevallen te maken met zonnepanelen die niet op de markt hadden mogen komen.”

Afgelopen week werd bekend dat onderdelen van zonnepanelen van Scheuten Solar brandgevaar veroorzaakten. In het buitenland waren volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al 15 branden daardoor ontstaan.

UNETO-VNI haalt keuringsbedrijf Kiwa aan als een van de schuldigen die daarna het vuur aanwakkerden. Het bedrijf meldde dat misschien wel de helft van alle zonnepanelen ondeugdelijk was.

Geen onderzoeksrapport

“Bij navraag is onder meer gebleken dat er geen onderzoeksrapport beschikbaar is. Bovendien biedt Kiwa sinds kort een eigen, commerciële erkenningsregeling aan voor installateurs van zonnepanelen. Met die regeling doorkruist Kiwa een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet.”

“De organisatie wekt op zijn minst de schijn van partijdigheid. Kiwa heeft onder meer geadviseerd om een kwaliteitsregister in te stellen voor leveranciers van zonnepanelen. UNETO-VNI onderschrijft dat advies niet.

Siertsema: “Zo’n register biedt schijnzekerheid. De consument heeft veel meer aan een strenge controle op de kwaliteit van zonnepanelen die op de Nederlandse markt komen.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Conergy

4 gedachten over “Installateurs willen meer controle op zonnepanelen

 • 16 oktober 2018 om 21:25
  Permalink

  全臉自體脂肪移植、全臉補脂、眼袋手術、內開式脂肪下移筋膜修補術、眼袋淚溝、眼瞼與臉頰的界線(lid cheek junction) 、密閉式自體脂肪移脂之探討

 • 18 oktober 2018 om 05:02
  Permalink

  OneCaratBeauty【香港美容KOL】: 又一城 【愛情】【美人智慧】做一個勇敢的人!如何計畫分手、贏得尊嚴 OneCaratBeauty【香港美容KOL】: 【愛情】【美人智慧】做一個勇敢的人!如何計畫分手、贏得尊嚴 OneCaratBeauty【香港美容KOL】

 • 21 oktober 2018 om 11:18
  Permalink

  SEXY GIRL 美妝品牌情報匯集 找品牌 SEXY GIRL SEXY GIRL ,匯集了SEXY GIRL身體乳霜,髮妝水,髮蠟,美髮系列,身體保養系列,彩妝系列

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!