Installateurs willen meer controle op zonnepanelen

AMSTERDAM – Er moet meer controle op de kwaliteit van zonnepanelen komen. ‘Branchevreemde’ partijen willen een graantje meepikken en richten zich alleen op een lage prijs met als gevolg inferieure producten.

Productie van zonnepanelenDit zegt de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, UNETO-VNI.

De sectororganisatie wil dat de overheid meer controle gaat uitvoeren op de kwaliteit van zonnepanelen en de elektrische systemen die daaraan gekoppeld zijn. Ook moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de huidige controle op zonnepanelen verscherpen.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: “Er bestaat geen enkele onduidelijkheid over de technische normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, maar de handhaving is onvoldoende.”

Brandgevaar 

“Daardoor hebben we nu in enkele gevallen te maken met zonnepanelen die niet op de markt hadden mogen komen.”

Afgelopen week werd bekend dat onderdelen van zonnepanelen van Scheuten Solar brandgevaar veroorzaakten. In het buitenland waren volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al 15 branden daardoor ontstaan.

UNETO-VNI haalt keuringsbedrijf Kiwa aan als een van de schuldigen die daarna het vuur aanwakkerden. Het bedrijf meldde dat misschien wel de helft van alle zonnepanelen ondeugdelijk was.

Geen onderzoeksrapport

“Bij navraag is onder meer gebleken dat er geen onderzoeksrapport beschikbaar is. Bovendien biedt Kiwa sinds kort een eigen, commerciële erkenningsregeling aan voor installateurs van zonnepanelen. Met die regeling doorkruist Kiwa een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet.”

“De organisatie wekt op zijn minst de schijn van partijdigheid. Kiwa heeft onder meer geadviseerd om een kwaliteitsregister in te stellen voor leveranciers van zonnepanelen. UNETO-VNI onderschrijft dat advies niet.

Siertsema: “Zo’n register biedt schijnzekerheid. De consument heeft veel meer aan een strenge controle op de kwaliteit van zonnepanelen die op de Nederlandse markt komen.”

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Conergy

5 gedachten over “Installateurs willen meer controle op zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!