Intentieovereenkomst voor 8.500 zonnepanelen bij Oude Pekela

UTRECHT – Er is een intentieovereenkomst getekend voor een zonnepark van 8.500 zonnepanelen bij het Groningse Oude Pekela.

De overeenkomst is getekend door de grondeigenaar en ontwikkelaar Solarfields voor een periode van 25 jaar.

De gemeente is positief over het plan. Op dit moment is de locatie, aan de Aa-stroom, aangewezen als bedrijventerrein, maar ondernemingen hebben geen interesse.

De ontwikkelaar heeft voor het zonnepark in samenwerking met het provinciaal bouwheerschap een landschappelijk inpassingsplan gemaakt. Om het park te onttrekken aan het zicht wordt een aardenwal aangebracht die zal worden ingezaaid met een bloemrijkmengsel.

2 megawatt

In de huidige plannen krijgt het zonnepark een oppervlakte van 2,8 hectare en een capaciteit van 2 megawatt. Verwacht wordt dat er jaarlijks net zoveel stroom geproduceerd wordt als 700 huishoudens verbruiken.  

Belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het park is het toekennen van subsidie, die Solarfields dit jaar gaat aanvragen. Als de financiële steun is toegezegd kan eind 2016 of begin 2017 met de bouw van het project worden begonnen.

De ontwikkelaar wil omwonenden de mogelijkheid gaan bieden om te participeren in het zonnepark.

Noord-Nederland

In het noorden van Nederland neemt de ontwikkeling van zonneparken hard toe. Onlangs werd het zonnepark op Ameland geopend, één van de eerste grotere zonneprojecten in Nederland. Komende weken wordt gestart met de bouw van een enorm zonnepark van 30 megawatt bij Delfzijl.

Verder hebben ontwikkelaars zoals Solarfields nog tientallen projecten in ontwikkeling waarvan er waarschijnlijk dit jaar al enkele worden gerealiseerd.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!