Kabinet: zonnepaneeleigenaar mag btw aftrekken

AMSTERDAM – Eigenaren van zonnepanelen hebben in Nederland de mogelijkheid om btw-ondernemerschap aan te vragen en de btw over de aanschafprijs terug te vragen van de belastingdienst.

Dit schrijft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Die bepaalde dat de Oostenrijkse paneeleigenaar Füchs als ondernemer zou moeten worden behandeld door de Oostenrijkse belastingdienst.

Hierdoor werd hij btw-plichtig en moet hij btw afdragen aan de fiscus, maar mag hij ook de betaalde btw over de panelen terugvragen. De uitspraak van het Europese hof geldt ook voor de rest van Europa.  

Voordeel voor kopers zonnepanelen 

Fiscaal specialisten verklaarden eerder al tegenover de Groene Courant dat dit een enorm voordeel kan opleveren voor kopers van zonnepanelen.

Als de af te dragen btw niet boven de 1345 euro per jaar uitkomt hoeft er niet te worden betaald. De btw die wordt betaald over de aanschaf van zonnepanelen kan juist wel worden afgedragen. Dit betekent de facto een korting van 21 procent op zonnepanelen.

Lees ook: ‘Uitspraak btw op zonnepanelen gunstig voor particulieren’

Toekomstige eigenaren

Weekers schrijft dat de regeling niet met terugwerkende kracht geldt. Particulieren die nu al zonnepanelen hebben en geen btw-ondernemer zijn hebben geen btw-plicht en komen niet in aanmerking voor btw-aftrek.

Voor toekomstige eigenaren van zonnepanelen lijkt het niet helemaal zeker of ze verplicht zijn zich als btw-ondernemer in te schrijven.

“In algemene zin is sprake van btw-plicht als de particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan zijn energieleverancier. De zonnepaneleneigenaar zal dit wel aannemelijk moeten maken”, aldus de staatssecretaris.

Huidige situatie ongewenst 

Weekers schrijft verder dat hij de huidige situatie ongewenst vindt. De belastingdienst zal meer werk moeten gaan verzetten voor ondernemers die alleen maar btw terugkrijgen. Dit zorgt waarschijnlijk voor een tegenvaller in het budget van de belastingdienst.

Het Nederlandse kabinet is van plan in Brussel te pleiten voor een aanpassing van de huidige regeling. Weekers denkt dan bijvoorbeeld aan een vrijstelling van de btw-plicht voor kleine ondernemers.

Lees hier de brief van Weekers aan de Tweede Kamer

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Gerelateerde artikelen 

6 gedachten over “Kabinet: zonnepaneeleigenaar mag btw aftrekken

 • 14 oktober 2018 om 19:35
  Permalink

  FineScan 會在肌膚上製造數以千計的細小深入傷口,即所謂的顯微加熱區(microthermal zone),但要確保每次治療時皆有部份組織不受能量影響,於是,每一個顯微加熱區的作用雖然強烈而明顯,但周圍都包覆著正常且結構完整的皮膚組織,使傷口能在短時間內癒合,並替換之前有缺陷的受損組織。Finescan不僅可讓表皮新生,更可促進深層膠原再生,從內而外徹底喚醒細胞,瞬時找回年輕時的肌膚狀態。憑藉最新的雙軸技術,FINESCAN 6可治療 – 面部 – 頸部 – 暗瘡凹凸洞 – 增生性疤痕

 • 17 oktober 2018 om 18:55
  Permalink

  SOFEI 舒妃 【舒妃系列】乳油木特潤護髮霜的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 SOFEI 舒妃,舒妃系列,乳油木特潤護髮霜

 • 28 oktober 2018 om 00:27
  Permalink

  9種特質 讓男人成為離婚高危人士 Marie Claire (HK) Edition 藝人離婚非新鮮,聽得多,甚至已經開始覺得沒甚麼大不了,是直到近期唐寧宣佈離婚,才令人不絕思索這位陪伴不少香港人長大,感覺純真又快樂的女生怎麼會寧願獨個帶著子女都要離婚…… 當然,箇中底蘊

 • 7 november 2018 om 21:18
  Permalink

  Steve Kean’s unpopularity at Blackburn has reached new depths when a poll organised by a fans’ forum saw just one fan out of 500 vote in favour of keeping him in charge at Ewood Park. Blackburn fans not Kean on manager staying as pressure grows on Scot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!