Kamp schaft energiebelasting zonnepanelen bij huurders af, belasting op ontzorgmodel blijft

AMSTERDAM – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is bereid om de energiebelasting af te schaffen op de zonnestroom die wordt opgewekt door zonnepanelen bij huurders. 

Zonnepanelen op een dak in België.Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Hiermee wordt een uitzondering gemaakt op de regel dat de verbruiker zelf de stroom op te wekken. Kamp haalt aan dat de huurder en de verhuurder de zonnepanelen naar eigen inzicht kunnen verwerken in de huurprijs. 

Bij het ontzorgmodel, waarbij derden zonnepanelen financieren voor de verbruiker, blijft de energiebelasting van toepassing. Hij legt hiermee een motie van Tweede Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) naast zich neer. Die pleitte er juist voor om de huidige praktijk van het ontzorgmodel in de zonnesector te behouden.

Grotere projecten

Bij de ontzorgconstructie worden zonnepanelen  niet door de verbruiker aangeschaft, maar door een derde partij. De verbruiker betaalt een vaste kilowattuurprijs voor een bepaalde periode, maar hoeft dus niet de aanschafkosten van de zonnepanelen op zich te nemen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

De belastingdienst rekende nooit energiebelasting voor de opgewekte stroom in dit soort constructies. Hiermee zijn al veel vooral grotere projecten in Nederland opgezet zoals het plaatsen van enkele honderden zonnepanelen op ziekenhuis Rijnstate in Arnhem bijvoorbeeld. 

Geen energiebelasting 

Kamp wil hier nu verandering in brengen. De minister benadrukt dat er pas geen energiebelasting betaald hoeft te worden wanneer er voor “eigen rekening en risico” stroom wordt opgewekt, zoals bij het salderen wanneer huishoudens zelf met zonnepanelen stroom opwekken. Het ontzorgmodel zou zich hier niet aan kwalificeren omdat de verbruiker geen risico heeft. 

Verschillende zonnebedrijven zijn van plan een rechtszaak te beginnen over de kwestie. Jan Willem Zwang, mede-directeur van Greenspread, benadrukt dat er wel degelijk een risico is voor de verbruiker, namelijk de kans dat de stroomprijs naar beneden gaat. In maart zou hier een proefproces over kunnen plaatsvinden. 

Lees ook: Mogelijk rechtszaak over ontzorgmodel zonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: broodkast

7 gedachten over “Kamp schaft energiebelasting zonnepanelen bij huurders af, belasting op ontzorgmodel blijft

 • 15 oktober 2018 om 01:51
  Permalink

  它讓神經原在常規的緊張鍛煉中進行共振燃燒,由此帶來健身運動所無法達到的效果。Ion Magnum複雜的振動波是基于於二十多年對神經原燃燒信號的研究手工製作的。 設備製造者的臨床研究結果顯示,30分鐘的治療相當於在健身房10個小時的運動,可以燃燒高達5000卡路里的熱量。其他臨床研究顯示肌肉生成的速度以及脂肪(表面脂肪以及深部脂肪)减少的速度相應都比運動的效果更好。對於Ion Magnum沒有進行理療的部位,甚至會有抗衰老防氧化的效果。 有受試者治療一次之後同一個部位减掉了3-4英寸(不像其他减肥治療中宣稱的那樣,一次治療减掉了5英寸,但那是全身20多個部位加起來减掉的尺寸)。同時,它還可以减掉脖子和下巴的脂肪,讓你的雙下巴消失 . 每次治療需要25分鐘。治療前後的效果非常明顯,而且會持續1-2天。要想達到更好的效果,最好接受1-2個小時的治療。

 • 17 oktober 2018 om 10:22
  Permalink

  我不相信賈靜雯有43歲!這樣子的身材和皮膚也太好了吧? Marie Claire (HK) Edition 有些女人就是得到上天的寵愛,樣子和身材完全沒有受到歲月的影響,非但沒有走樣,還會愈長愈正。現時43歲的「美魔女」賈靜雯就是一個最佳例子! 賈靜雯現時擁有一個幸福美滿的家庭,有很愛她的型男

 • 17 oktober 2018 om 11:31
  Permalink

  倩碧日用轻透防晒隔离(倩碧城市隔离霜)有效对抗城市环境中的UV紫外线,预防晒斑,质地轻薄无油腻,倩碧无油防晒隔离霜能完美控制水油平衡,倩碧美白防晒,清爽一夏天!

 • 19 oktober 2018 om 23:25
  Permalink

  SHISEIDO 資生堂-國際櫃 【SS美.透.白】美透白潤色呵護素SPF33PA+++的商品介紹 SHISEIDO 資生堂-國際櫃,SS美.透.白,美透白潤色呵護素SPF33PA+++

 • 21 oktober 2018 om 20:03
  Permalink

  FineScan 會在肌膚上製造數以千計的細小深入傷口,即所謂的顯微加熱區(microthermal zone),但要確保每次治療時皆有部份組織不受能量影響,於是,每一個顯微加熱區的作用雖然強烈而明顯,但周圍都包覆著正常且結構完整的皮膚組織,使傷口能在短時間內癒合,並替換之前有缺陷的受損組織。Finescan不僅可讓表皮新生,更可促進深層膠原再生,從內而外徹底喚醒細胞,瞬時找回年輕時的肌膚狀態。憑藉最新的雙軸技術,FINESCAN 6可治療 – 面部 – 頸部 – 暗瘡凹凸洞 – 增生性疤痕

 • 25 oktober 2018 om 19:18
  Permalink

  L`ERBOLARIO 蕾莉歐 【香氛沐浴潔淨系列】玫瑰沐浴乳 Rose Bath Foam的商品介紹 L`ERBOLARIO 蕾莉歐,香氛沐浴潔淨系列,玫瑰沐浴乳 Rose Bath Foam

 • 21 november 2018 om 14:43
  Permalink

  JEFF POWELL: The short, stocky, powerful wing-half is enshrined in Spurs folklore as ’the heartbeat’ of the first team to achieve the League championship and FA Cup double after the second world war Dave Mackay tribute: Enshrined in Tottenham folklore as ‘the heartbeat’, his iron man demeanour obscured a cultured player adored by the fans he entertained 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!