‘Kans op enorm zonnepark van 250 megawatt in Drenthe 50/50’

AMSTERDAM – De kans dat er groot zonnepark van maar liefst 350 hectare verrijst in de Drentse Veenkoloniën is ongeveer 50 procent.

Deze schatting maakt Hylke van der Wal van de Friese ontwikkelaar Powerfield tegenover de Groene Courant naar aanleiding van de plannen van lokale ondernemers en overheden.

Deze zetten in op een zonnepark om te voorkomen dat er windmolens in de regio worden geplaatst. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) presenteerde enkele weken geleden het plan om 50 turbines te bouwen in de regio.

Van der Wal geeft toe dat het moeilijk gaat worden om het zonnepark er door te krijgen. “De minister staat in principe met 1-0 voor. Hij heeft ook altijd gekozen voor wind. Ik zou zelf zeggen dat de kans 50/50 is, ik ben heel positief.”

Of de plannen echt door kunnen gaan is onzeker. Kamp heeft zich altijd gericht op de doelstelling van 6.000 megawatt windenergie in 2020. Van der Wal benadrukt dat de mogelijkheid tenminste moet worden aangegrepen om een concreet onderzoek te doen.”Als je het nu niet doet, dan gaan ze de windmolens sowieso bouwen en is het te laat.”

Pro bono

Powerfield gaat pro bono met de initiatiefnemers een haalbaarheidsonderzoek doen naar zonnepark, dat enorm gaat worden als het project echt de windmolens moet vervangen.

Eerder werd gesproken van een omvang van 250 hectare, maar Powerfield heeft berekend dat er ongeveer 350 hectare aan zonnepanelen nodig is, voor Nederlandse begrippen enorm. Ter vergelijking, 1 van de grootste concreet ontwikkelde zonneparken van Nederland, zonnepark Ameland, krijgt een omvang van 12 hectare en een vermogen van 6 megawatt.

Een eventueel concreet plan bevat dan ook waarschijnlijk meerdere locaties met zonnepanelen. Met betrekking tot in de infrastructuur zou het project technisch mogelijk moeten zijn voor zover Powerfield nu kan zien, zegt Van der Wal. Hij geeft toe dat windmolens goedkoper zijn, hoewel hij niet de precieze cijfers van windenergie kent.

De financiële kant van het project is sowieso nog een “brug te ver”. “Wij denken dat die partijen zich wel melden tegen die tijd. Wie dan leeft, wie dan zorgt” Waarschijnlijk gaat het om een investering van honderden miljoenen. Voor Powerfield zelf heeft de opdracht nog geen commerciële waarde. Afgesproken is om geen acquisitie te doen op de opdracht.

Minister overtuigen

Eerste prioriteit is de haalbaarheid vaststellen en de minister overtuigen van de noodzaak een zonnepark toe te staan in plaats van een windpark.

De initiatiefnemers steken in op een aantal argumenten tegen windmolens om de minister te overtuigen. Zo wordt er gesproken van horizonvervuiling.  “Als je in de tuin zit, zie je ze links en rechts staan.” Ook wordt de waardevermindering aangehaald. Uit een eerder onderzoek vanuit het Tinbergen Instituut wordt deze op ongeveer 1,4 tot 2,3 procent geschat afhankelijk van de afstand tot de windmolen.

Afgesproken is om begin deze maand de eerste resultaten uit het onderzoek te presenteren.

Naast het nog onzekere project in Drenthe, werkt Powerfield hard aan concretere en kleinere zonneparken in vooral Groningen. Met een dertigtal gemeenten is het concern in gesprek om projecten van enkele megawatts op te zetten. Op 15 januari was het bedrijf met 189 megawatt aan zonneparken bezig.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!