Klimaatmonitor: 1 gigawatt geregistreerd vermogen zonne-energie komt in zicht

AMSTERDAM – De 1 gigawatt aan geregistreerd vermogen aan zonne-energie in Nederland komt in zicht. De Klimaatmonitor telt nu 970,9 megawatt aan zonnepanelen.

Dit meldt de database, die wordt bijgehouden door Rijkswaterstaat. Het geregistreerde vermogen in de database is met 45 procent gestegen in 2014.

Het aantal huishoudens dat zonnepanelen heeft is, nam toe naar 246.031.

Den Haag staat bovenaan met het aantal huishoudens met zonnepanelen. Daar wordt op 4.625 locaties zonnestroom geproduceerd. In totaal staat er een vermogen van 7,22 megawatt opgesteld, een toename van 70 procent. De top drie wordt aangevuld met Utrecht (3.819 huishoudens) en Zwolle (2.937 huishoudens).

Amsterdam heeft het meeste opgestelde vermogen, ongeveer 10,7 megawatt. Hier produceren ongeveer 2.800 huishoudens en bedrijfsgebouwen zonnestroom.

Er is geen precieze actuele data over het aantal zonnepanelen in Nederland, terwijl er toch steeds meer bijkomen. Databases missen soms installaties of bepaalde gebieden laten onwaarschijnlijke cijfers zien. Zo werd de database van de Klimaatmonitor aangepast nadat analist Peter Segaar van Polderpv.nl erachter kwam dat in Almelo 2 wijken wel een heel hoog vermogen zonne-energie hadden. 

Volgens schattingen zijn er in Nederland in werkelijkheid al ruim 1 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het CBS brengt meer nauwkeurigere cijfers, maar heeft alleen data tot eind 2013 toen er 739 megawatt stond opgesteld.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!