‘Kosten zonnemodules dalen naar 20 cent per watt’

AMSTERDAM – De kosten om zonnemodules te fabriceren zijn in 2020 gedaald naar een niveau van 20 eurocent per watt.

Een rij zonnepanelen op een dakDit voorspellen energieanalisten van de zakenbank Citigroup. Hiermee zitten ze ruim onder het gemiddelde van alle voorspellingen.

Amerikaanse overheid heeft bijvoorbeeld als doelstelling om in 2020 de kosten van zonnemodules te doen dalen naar 1 dollar per watt ( 0,77 euro per watt).

In het bovenstaande scenario gaat Citigroup ervan uit dat de ontwikkeling van de productie van modules in 3 fases plaatsvindt. Tot 1988 was er een experimentele fase. Tussen 1998 en 2008 was er een industriële ontwikkeling en vanaf 2008 is er een massaproductiefase.

Wet van Moore

In een andere voorspelling gaat Citigroup ervan uit dat de kosten voor zonnemodules exponentieel zullen dalen. Deze methode lijkt op de Wet van Moore, waarbij technologische ontwikkeling zich elke 18 maanden verdubbeld. In dit geval dalen de kosten voor zonnemodules naar 0,41 euro per watt.

Ook gaat Citigroup er hier in dit scenario ervan uit dat het totale wereldwijde vermogen van zonne-energie gaat stijgen naar 500 gigawatt in 2020, van een niveau van 100 gigawatt op dit moment. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Georgia Tech Research Institute

3 gedachten over “‘Kosten zonnemodules dalen naar 20 cent per watt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!