Leverancier zonnepanelen Ikea loopt order van half miljard mis

AMSTERDAM – Het Chinese concern Hanergy Thin Film Power Group (HFT), de leverancier van de zonnepanelen van Ikea, heeft een order van ongeveer een half miljard euro geannuleerd zien worden.

Dit meldde het concern maandag in een beursmededeling.

Het moederbedrijf van HFT, Hanergy Holding, had een deal gesloten met Fujian Apollo, op zijn beurt ook een dochterbedrijf van Hanergy Holding. Een reden voor de annulering is niet gegeven. 

Het is een tegenslag voor een concern dat al meerdere heeft gehad. Onlangs maakte het aandeel van Hanergy een vrije val door, nadat de beurswaarde van het bedrijf juist in de afgelopen anderhalf jaar zo hoog geworden dat het meer waard was dan alle andere beursgenoteerde Chinese zonnepaneelmakers bij elkaar.

Ook worden er al langer twijfels geuit over de boekhoudpraktijken van Hanergy. Het moederbedrijf van HFT is tegelijk ook de grootste klant, maar zou niet altijd op tijd betalen, zo schreven zakenkranten.

Het annuleren van deze grote order onderschrijft de enorme afhankelijkheid van HFT van enkele grote klanten. De grootste 5 afnemers van het bedrijf bestellen samen 95 procent van alle zonnepanelen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!