Lichte stijging aangemeld vermogen zonnepanelen bij netbeheerders

AMSTERDAM – Het geregistreerde vermogen zonne-energie bij de netbeheerders in Nederland steeg in het derde kwartaal met 26,6 megawatt van 762,2 megawatt naar 788,8 megawatt.

Zonnepanelen en een windmolens op het dak van Ikea Zwolle
©: PhotoRepublic

Dit blijkt uit gegevens die Netbeheer Nederland aan de Groene Courant heeft verstrekt.De groei is daarmee 1 van de laagste in de laatste jaren.

Het aantal geregistreerde installaties nam fors toe met 185.000 naar 201.054 locaties waar zonnestroom wordt opgewekt voor het net.

Het vermogen dat geregistreerd staat bij de Nederlandse netbeheerders fungeert als een benadering van het werkelijke vermogen in Nederland.

Werkelijke vermogen

In werkelijkheid ligt het vermogen hoger. Het register van de netbeheerders is gebaseerd op aanmeldingen bij de website energieleveren.nl en registratie is niet verplicht en vaak worden er ook fouten gemaakt door particulieren.

Waarom het vermogen zo weinig is toegenomen van juli tot en met september is onduidelijk. Ook een woordvoerder van Netbeheer Nederland kan vooralsnog geen duidelijke oorzaak vinden. “In 2012 was er de aanschafsubsidie, in 2013 speelde de BTW-teruggave en dit jaar is er weinig te melden.”

1 gigawatt

De Stichting Monitoring Zonnestroom schatte onlangs dat het PIR-register 81,9 procent van het werkelijke vermogen in Nederland registreert. Als dit percentage opnieuw gebruikt wordt zou het werkelijke vermogen in Nederland uitkomen op 963,1 megawatt.

In hetzelfde rapport schatte de onderzoekers van de stichting, op basis van de gemiddelde groei in het eerste halfjaar van 2014, dat in september al wel de grens van 1 gigawatt in Nederland werd geslecht.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!