Marokko zet megazonnecentrale (160 MW) in de Sahara aan

UTRECHT – Marokko heeft een enorme zonnecentrale in de Sahara-woestijn officieel geopend. Met een capaciteit van 160 megawatt kan het project groene stroom produceren voor ruim een half miljoen mensen

De Noor 1 zonnecentrale is gesitueerd bij de stad Ouarzazate aan de rand van de woestijn. Het gaat om het eerste deel van een groter project.

Het gaat nog om de eerste fase van het Noor 1 project. Uiteindelijk moet de zonnecentrale een vermogen krijgen van 580 megawatt, waarmee er genoeg stroom kan worden geproduceerd voor ruim 1 miljoen mensen. De centrale wordt dan bijna net zo groot als de naburige stad.

Hernieuwbare bronnen

De centrale levert nu stroom van zonsopgang tot 3 uur nadat de zon is onder gegaan. In totaal wordt er 9 miljard dollar geïnvesteerd in de zonnecentrale.

Marokko heeft als doelstelling om in 2020 oneveer 42 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen te halen, hiervan moet een derde uit zon, wind en waterkracht komen.

In november wil het Noord-Afrikaanse land bekendmaken voor 2030 het aandeel hernieuwbaar te hebben verhoogd naar 52 procent. Hiervoor is minstens 5 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit nodig. Naar verwachting kunnen de kosten met ongeveer 14 procent dalen als er zoveel wordt gebouwd.

2364

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!