‘Maximaal ruimte voor 16 GW op Nederlandse daken’

AMSTERDAM – Er is maar maximaal plaats voor 16 gigawatt aan zonnepanelen op de Nederlandse daken van huishoudens in tegenstelling tot een andere berekening die tot ruim 40 gigawatt oploopt.

Dit stelt zonnepanelenverkoper Sungevity Nederland. Met 16 gigawatt zouden de zonnepanelen genoeg zonnestroom opwekken voor de helft van alle huishoudens.

Volgens het bedrijf wordt er in andere berekeningen niet altijd goed rekening gehouden met obstakels zoals schoorstenen en dakramen. Ook  zijn sommige daken niet geschikt voor zonnepanelen door schaduw.

Sungevity gebruikt software die ontwikkeld is door het gelijknamige Amerikaanse moederbedrijf. Zo kan wel rekening worden gehouden met deze obstakels, zeggen zij. 

Het PBL schreef vorig jaar dat er voor 41 gigawatt aan zonnepanelen kan worden geplaatst op de daken van woningen en in totaal 66 gigawatt als ook andere daken worden meegeteld.

Vorig week meldde de Zonatlas, een site waar consumenten kunnen kijken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen, dat er voor ongeveer 64 gigawatt, zo’n 250 miljoen zonnepanelen, aan ruimte is op alle Nederlandse daken, inclusief bijvoorbeeld bedrijfsdaken. Ook de Zonatlas houdt rekening met obstakels voor zonepanelen zoals schaduw van bomen of andere huizen. 

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!