‘Mijlpaal van 1 gigawatt zonne-energie in Nederland al behaald’

AMSTERDAM – Nederland heeft de mijlpaal van 1 gigawatt aan zonnepanelen half september al geslecht.

Zonnepanelen, Zonne-energie
©: Filckr/Mountain/ \Ash

Dit stellen de auteurs van een nieuw rapport van de Stichting Monitoring Zonnestroom.

Met een vermogen van 1 gigawatt staan er ongeveer 4,2 miljoen zonnepanelen in Nederland. Dit betekent een oppervlakte van 960 voetbalvelden aan zonnepanelen. Nederland heeft zo’n 7.300 voetbalvelden, zo wordt aangehaald.

Er wordt genoeg zonnestroom opgewekt voor 265.000 huishoudens of 580.000 mensen, bijna net zoveel als het aantal inwoners van Rotterdam

De opstellers van het rapport vergeleken data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat eind 2013 een vermogen van ongeveer 722 megawatt telde, met de registraties die de Nederlandse netbeheerders bijhouden.

Preciezere cijfers

Het CBS rapporteert preciezere cijfers, maar doet dat alleen jaarlijks. Netbeheer Nederland geeft op kwartaalbasis de cijfers, maar deze data is maar een benadering van het werkelijke vermogen.

Door de beide cijfers in verhouding te plaatsen, denken de opstellers van het rapport het werkelijke vermogen te kunnen schatten.  Hierdoor komen ze op een gemiddelde maandelijkse groei van het vermogen in Nederland van 32,2 megawatt.

Half september

Als vanaf december wordt gerekend dat er 722 megawatt was, is half september de grens van 1 gigawatt doorbroken. Ze verwachten binnen 2 tot 3 jaar dat er een opgeteld vermogen van 2 gigawatt wordt geplaatst in Nederland.

“Het huidige gunstige investeringsklimaat biedt zekerheid voor consumenten die zonnepanelen installeren en voor de zonnestroommarkt in het algemeen.”

Lees hier het gehele rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!