Mogelijk rechtszaak over ontzorgmodel zonnepanelen

AMSTERDAM – Verschillende zonnebedrijven zijn van plan om een rechtszaak aan te spannen tegen het voornemen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om energiebelasting te heffen bij het ontzorgmodel voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op een huisDit meldt Jan Willem Zwang, eigenaar van Green Spread dat actief is met deze methode, tegenover de Groene Courant.

Kamp heeft onlangs bepaald dat om zonnestroom terug te leveren aan het energienet zonder belasting te betalen, het terugleveren voor rekening en risico moet zijn voor de gebruiker.

Bij het ontzorgmodel worden zonnepanelen gefinancierd door een derde partij. De gebruiker betaalt een vaste kilowattuur prijs voor een bepaalde periode, maar hoeft niet de aanschafkosten van de zonnepanelen op zich te nemen

Risico voor de gebruiker

Volgens Kamp zou er hierdoor geen risico zijn de gebruiker en dus moet er energiebelasting worden betaald. Eerdere rulings van de belastingdienst oordeelde volgens Zwang altijd dat er geen energiebelasting betaald hoefde te worden.

Zwang benadrukt dat er wel een risico is voor de gebruiker. “Wij kijken wat iemand nu betaalt en nemen dat als uitgangspunt voor de contractduur. Als de prijs voor stroom van het net daalt, dan loopt de gebruiker dus een prijsrisico. Voor Kamp is dit echter niet genoeg.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Grotere projecten

Het gaat vaak om grotere projecten. Green Spread fungeerde bijvoorbeeld als ontzorger bij het plaatsen van ruim 600 panelen op ziekenhuis Rijnstate en het installeren van zonnepanelen op 38 scholen in Leeuwarden.

Volgens Zwang gaat de belastingdienst in 2014 gedogen en wordt vanaf 2015 gehandhaafd. Of alleen nieuwe projecten of ook bestaande projecten in de problemen komen is nog onduidelijk. Het ministerie zou aansturen op ook het belasten van bestaande projecten.

Afhankelijk van hoe Kamp reageert op een brief van de Tweede Kamer verwacht Zwang in maart een proefproces aan te spannen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Derek Mayes

6 gedachten over “Mogelijk rechtszaak over ontzorgmodel zonnepanelen

 • 15 oktober 2018 om 22:48
  Permalink

  100純礦物防曬,清爽隱形防護科技,適用於各類型膚質 100純礦物防曬,清爽隱形防護科技,適用於各類型膚質

 • 18 oktober 2018 om 20:17
  Permalink

  少熬夜多保養 不讓眼周洩漏肌密 @ 察爾斯大夫 美麗殿堂 Dr. Charles Meridien Palace :: 痞客邦 :: 少熬夜多保養不讓眼周洩漏肌密 作者:台北訊 中時電子報 – 2014年3月24日 中國時報【台北訊】 (中時健康╱楊欣菲報導) 第86屆奧斯卡金像獎頒獎典禮風光落幕,主持人艾倫

 • 20 oktober 2018 om 13:30
  Permalink

  卓越雜誌專訪 – 巨星般的專業堅持 擇善固執的人體藝術 隆乳 抽脂 林敬鈞醫師隆乳 抽脂 專業整形 熱忱、執著,對於整形外科抱有理想的林敬鈞醫師,寧願一天只接一台手術,傾注大量時間在術前溝通、評估之上,並且全神貫注地執行每一位消費者的需求。整形外科是一門技術也是一門藝術,身為一位整形外科醫師,不但需要豐富的實戰經驗和深厚觀念,還更需要具備藝術鑑賞的美感,才能同時兼顧整形外科手術對於安全和美觀的需求。在整形手術的道路上,林敬鈞始終懷抱著「尊重人體組織」的心,追求最完美的服務與手術成果,「以醫師的身分在每一位消費者身上雕塑出美麗的藝術品」是他對自己以及團隊的最高要求。

 • 22 oktober 2018 om 07:59
  Permalink

  用CO2激光完美的波長與熱作用比例,強大的熱作用可以使陰道粘膜中的膠原纖維、彈性纖維、網狀纖維及有機基質大量增生重塑;CO2的微脈管作用原理使陰道血管重建,血流量增加,細胞功能活躍,進而使陰道緊緻,分泌作用增強、敏感度提高,使陰道恢復年輕、健康狀態。

 • 20 november 2018 om 05:06
  Permalink

  Kyle Walker fears the decision of England manager Gareth Southgate to play him out of position has resulted in his international career taking a step backwards. Kyle Walker says playing centre-half for England is ‘a bit of a step back’ but is happy to sacrifice himself

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!