Faillissement aangevraagd voor Nederlandse zonnecelfabriek Solland Solar

AMSTERDAM – Vakbond FNV gaat namens de werknemers van Solland Solar deze dinsdag faillissement aanvragen voor de Limburgse zonnecelfabriek.

Dit vertelt FNV-bestuurder Maria Sigmond dinsdag tegenover de Groene Courant. De situatie bij het bedrijf lijkt hopeloos en de vakbond heeft weinig vertrouwen meer in de directie.

“Voor de medewerkers is langzamerhand de maat helemaal vol. Deze stituatie is onhoudbaar”, verklaart ze.

Al meer dan een jaar lang heeft Solland Solar, eigendom van het Italiaanse Pufin Power, problemen de lonen te betalen. Ook nu is er een achterstand van 2 maanden. De topman, Massimo Pugliese, heeft altijd volgehouden dat er geen problemen zijn. 

Normale productie

Verder wordt er sinds maart al geen normale productie meer gedraaid, ondanks dat Pugliese onlangs nog bekendmaakte een grote order van 200 megawatt te hebben binnengehaald. Solland Solar heeft 70 werknemers op de loonlijst, maar er zijn vaak maar enkele te vinden in de fabriek in Heerlen.

Sigmond hoopt dat voor het einde van de maand de zaak nog in behandeling kan worden genomen door de rechter. Bij een faillissement neemt het UWV als dat nodig is tot 3 maanden van het loon over. Met een faillissement voor 31 augustus wordt al het achterstallig loon nog uitgekeerd.

Structurele problemen

De problemen met Solland zouden zich niet alleen voordoen met de werknemers. Volgens FNV zijn er structurele problemen binnen het bedrijf. Zo zou de gemeente Aken, mede-eigenaar van de grond waarop de fabriek staat, ook dreigen de vergunningen in te trekken.

Leveranciers zouden alleen nog willen leveren als er vooraf betaald wordt en cruciale functies binnen het bedrijf werken niet meer omdat Solland sommige rekeningen niet betaalt. Sigmond heeft daarom vertrouwen in de faillissementsaanvraag.

Italië

Pugliese is ondertussen niet bereikbaar. Hij zou in Italië zitten. Sigmond haalt aan dat er volstrekte onduidelijkheid heerst over de plannen voor Solland Solar. “Ik heb met de mensen van de ondernemingsraad gesproken. Zij hebben de laatste jaren herhaaldelijk gevraagd om informatie, maar nooit de informatie gekregen waar ze volgens de wet recht op hadden.”

Maandag zou Pugliese alsnog geld overmaken naar de werknemers. “Maar we kunnen het ons niet voorstellen. Ik zou onmiddelijk een telefoontje krijgen als er geld is overgemaakt. Dat is nog niet gebeurd. Ik ga er vanuit dat hij wederom zijn beloftes niet nakomt.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!