‘Nederlandse’ groepsaankopen zonnepanelen naar Verenigd Koninkrijk

AMSTERDAM – Het Nederlandse iChoosr, dat succesvolle groepsaankopen voor zonnepanelen heeft georganiseerd in vooral Noord- en Zuid-Holland, gaat ook acties doen in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens iChoosr is dit de eerste keer dat het model van de organisatie wordt toegepast in het Verenigd Koninkrijk.

In de regio rond Norfolk moet nog voor aankomende zomer een groepsaankoop voor zonnepanelen worden gehouden. Vanaf mei kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de actie die wordt gehouden onder de naam Solar Together Norfolk.

Het initiatief voor de groepsaankoop in de regio Norfolk is genomen door de regionale overhead van Norwich, Norwich City Council, dat op zijn beurt weer onderdeel is van Norfolk County.

Drie andere councils in Norfolk zijn ingestapt. Meer dan 100 councils in het Verenigd Koninkrijk hebben reeds samengewerkt met iChoosr in het kader van de Collective Switching Schemes, oftewel collectieve aankoopacties voor energie.

Veel overeenkomsten met Nederland

Ongeveer 2,5 procent van de huishoudens in Norfolk heeft nu zonnepanelen. Volgens iChoosr zijn er veel overeenkomsten met Nederland. “veel complexiteit in een gefragmenteerde markt met wisselend overheidsbeleid. Er is nog veel te bereiken.”

In Nederland zijn inmiddels 8 groepsaankopen zonnepanelen georganiseerd door iChoosr in samenwerking met ruim 70 gemeenten.  In België is de eerste groepsaankoop georganiseerd met de provincie Antwerpen.

De in totaal  9 groepsaankopen in Nederland en België, inclusief het resultaat van de nog lopende acties, leiden tot ongeveer 15.000 zonnepanelensystemen, een totaal van 40MW aan vermogen. Momenteel is de inschrijving geopend voor een nieuwe groepsaankoop in Flevoland, Noord-Veluwe en enkele gemeenten in Utrecht.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!