Nederlandse ontwikkelaar heeft plan voor zonnepark van 24 MW

AMSTERDAM – De Nederlandse ontwikkelaar PowerField presenteerde onlangs een project in Leek waar op termijn 60.000 zonnepanelen (15 MW) moeten gaan staan, maar heeft nog ambitieuzere plannen met een project van 24 MW.

Zonnepark, leek, Powerfield
©: Powerfield

Dit vertelt Hylke van der Wal, onder andere verantwoordelijk voor de marketing bij het bedrijf uit het Friese Dokkum, in een interview met de Groene Courant.

Het nieuwe project staat gepland in het noorden, maar veel meer kan Van der Wal er nog niet over vertellen.

PowerField kwam in het nieuws met het zonnepark in Leek, waar de gemeente erg enthousiast is over het plan voor zonnepanelen op een ongebruikt deel van een bedrijventerrein.

Het gemeentebestuur heeft een intentieverklaring getekend voor de omgevingsvergunning, afwachtend op subsidie vanuit de SDE. Over de subsidie verwacht Zonneport binnenkort bevestiging te krijgen. Volgens Van der Wal is het project eigenlijk al rond. In totaal wordt er 16 tot 18 miljoen euro in geïnvesteerd.

Lees ook: Friese plannen voor zonnepark van 15 MW bij Groningse Leek

85 megawatt in noordelijke gemeenten

“We zijn al 2 jaar bezig met zonneparken”, vertelt Van der Wal. “Elke keer werden we ingehaald met regelgeving, maar sinds het laatste Energieakkoord kunnen we een businesscase maken voor parken.’

PowerField, van oudsher actief als relatief kleine groothandel (ZonnePort) in zonnepanelen, praat nu met een handvol gemeenten over mogelijke zonneparken op leegstaande bedrijventerreinen. Voor de meeste projecten denkt Van der Wal volgend jaar aanspraak te maken op subsidie. In totaal gaat het om zo’n 85 megawatt aan projecten in voornamelijk noordelijke gemeenten. “Overgrote deel is heel erg serieus.”

Volgens Van der Wal komt dit ook door de weerstand in specifieke gebieden tegen windmolens. Vooral in het noorden is dit nu actueel. Gemeenten en tegenstanders van wind zoeken dan naar milieuvriendelijke oplossingen met zonneparken, hoewel Van der Wal moet toegeven dat er veel zonnepanelen nodig zijn om net zoveel groene stroom te produceren als windmolens.

Minimaal vermogen van 3,5 megawatt

PowerField richt zich vooral op de grotere projecten met een minimaal vermogen van minimaal 3,5 megawatt. Naast de projecten in Nederland ontwikkelt het bedrijf ook onder andere in Aruba een project van 8 megawatt dat op den duur in een groot deel van de stroomvoorziening van het eiland gaat voldoen.

Powerfield werkt nu met veel particuliere investeerders. “In eerste instantie gingen we naar pensioenfondsen. Die zien wel heil in een zonnepark, maar die willen eigenlijk geen risicokapitaal. Die willen pas instappen  als het eenmaal 3 of 4 jaar draait. Dus we hebben overbruggingskapitaal nodig. ”

Dat blijkt steeds minder een probleem te worden. “We dachten aanvankelijk dat in onze businesscase de financiering het moeilijkste onderdeel zou zijn, dit blijkt achteraf mee te vallen. Sterker nog, we hebben nu de luxepositie dat we zelfs kunnen kiezen.”

Grootste investering is tijd

Van der Wal legt uit dat de grootste investering die het bedrijf nu maakt vooral de tijd is die gestoken wordt in het overleg met de gemeenten. “Het moet ook in je dna zitten om met gemeenten om tafel te zitten. Het vereist wel heel veel kennis en heel veel tijd.”

“Gemeenten willen alles uitsluiten. Wij werken daarom ook samen met een planologisch bureau dat de landschappelijke impact onderzoekt. Dat wil de overheid geregeld hebben. Je moet met goede onderzoeksresultaten en rapporten komen.

PowerField is niet de enige ontwikkelaar die op het punt staat succesvol zonneparken te ontwikkelen. In Ameland wordt medio 2015 de bouw van een zonnepark van 6 megawatt ontwikkeld. Op dat moment is het waarschijnlijk ook even het grootste zonnepark van Nederland.

Ook komen er dagelijks berichten van kleine en grotere zonneparken op daken en op bedrijventerreinen. Van der Wal verwacht voor 2015 dan ook een forse groei in het aantal zonneparken in Nederland. “De groeispurt zal beginnen in 2015.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!