Ondernemer in zonne-energie claimt miljoenen van Delta

AMSTERDAM – Benno Wiersma, projectontwikkeling en voormalig eigenaar van Sunenergy, wil geld zien van energieconcern Delta.

Zonnepanelen
©: electrabel

Volgen Wiersma dwong Delta hem om aandelen in Sunergy voor te weinig geld van de hand te doen, zo vertelt hij tegenover RTL Z.

Delta kocht in 2009 voor 32 miljoen euro de overige aandelen, Wiersma was toen al minderheidsaandeelhouder, in Sunergy. Volgens Wiermsa waren deze aandelen “het tienvoudige” waard.

Grote spelers in zonne-energie

Het Zeeuwse energieconcern was sinds 2005 mede-eigenaar van Sunergy. Delta wilde Sunergy in combinatie met Solland Solar uit Limburg uit laten groeien tot grote spelers in zonne-energie.

Delta nam uiteindelijk een meerderheid van de aandelen over in 2007. In 2008 werd Wiersma ontslagen als bestuurder en in 2009 verkocht hij het overige aandelenbelang. Een jaar later moest Delta 250 miljoen afschrijven op de activiteiten in zonne-energie.

Misbruik van minderheidsaandeelhouder

De ondernemer wil met zijn zaak een punt maken. “In Nederland wordt vaak misbruik gemaakt van de minderheidsaandeelhouder. In veel gevallen wordt deze uitgerookt of op de knieën gedwongen door een grootaandeelhouder. Ik wil dat er jurisprudentie ontstaat, waardoor dit moeilijker wordt.”

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde vorige week dat een onafhankelijk expert moet gaan bepalen wat de echte waarde van Sunergy was in 2009.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!