Ondernemers Veenkoloniën willen zonnepark van 250 hectare in plaats van windpark

AMSTERDAM – Ondernemersverenigingen in het oosten van Drenthe en in het Groningse Stadskanaal hebben een plan bedacht om een zonnepark van 250 hectare te bouwen. Dit moet voorkomen dat er windmolens komen in het gebied.

Dit schrijven lokale media. Afgelopen maandag maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekend dat hij 50 windmolens wil laten plaatsen in het gebied.

De weerstand in de regio tegen de windmolens is enorm en ook de lokale ondernemersverenigingen zijn tegen.

Jan Nieboer, voorzitter van de bedrijvenvereniging in Stadskanaal, zegt tegenover Dagblad van het Noorden dat ze niet een negatieve reactie wilden hebben op de plannen van Kamp. Daarom is gekozen voor een plan waar anderen het eens mee kunnen zijn.

‘Zonnepark niet duurder’

Voor Nieboer heeft het zonnepark 1 groot voordeel dat de windmolens niet hebben, het uitzicht. Hij stelt voor om om het zonnepark een klein bos te bouwen, zodat niemand de panelen kan zien. Een groot windpark, daarentegen, is op afstand nog te zien.

De opbrengst van een zonnepark zou ongeveer gelijk zijn. Volgens berekeningen van de ondernemersvereniging is een zonnepark ook niet duurder dan een windpark, ongeveer 350 miljoen euro. Hoe deze berekening is gemaakt is onduidelijk. Marktpartijen in de Nederlandse zon- en windsector hebben altijd gezegd dat zon fors duurder is dan wind op land.

Lees meer over windenergie in Drenthe in het dossier van de Windenergie Courant 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!