Ook ‘daklozen’ profiteren van zonne-energie

AMSTERDAM – Het is een probleem waar eerder niet in is voorzien. Flatbewoners die geen dak hebben om te kunnen profiteren van de dalende prijs van zonnepanelen, maar hier lijkt iets op gevonden.

De gemeente Nijmegen startte onlangs een proef waarbij inwoners zonnepanelen op ‘vreemde daken’ konden kopen. Burgers konden bijvoorbeeld zonnepanelen kopen die dan op het dak van gemeentelijk gebouwen werden geplaatst. De opbrengst wordt van de stroomrekening van de koper afgetrokken.

Niet alleen flatbewoners hebben geen plek om zonnepanelen te plaatsen. Bewoners van monumentale panden, huurders of huiseigenaren met een ongunstig gelegen huis kunnen ook meedoen.

Netbeheerder Liander heeft de proef uitgebreid naar de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland onder de naam Zonnepark Nederland. Naar verluidt is er al voor 500 m2 aan panelen aangevraagd, nu is de zoektocht naar plekken voor zonnepanelen begonnen.

Problemen

De Volkskrant bericht nu dat er nog problemen kunnen zijn met de verrekening voor de stroom. Elektriciteit die wordt opgewekt op het eigen dak mag nu worden verrekend met de ingekochte stroom bij het energieconcern. Daardoor levert een kilowattuur stroom van eigen zonnepaneel 23 cent op, de koopprijs voor consumenten.

Maar de marktprijs voor stroom is maar 7 cent. Of de stroom van ‘vreemde daken’ ook tegen de koopprijs of tegen de marktprijs wordt verrekend is niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Conergy

3 gedachten over “Ook ‘daklozen’ profiteren van zonne-energie

 • 17 oktober 2018 om 22:04
  Permalink

  KOSE COSMEPORT 蔻絲魅寶 【Rose of Heaven薔薇蜜語系列】絲潤洗髮精 ROSE OF HEAVEN SHAMPOO B的商品介紹 KOSE COSMEPORT 蔻絲魅寶,Rose of Heaven薔薇蜜語系列,絲潤洗髮精 ROSE OF HEAVEN SHAMPOO B

 • 8 november 2018 om 12:23
  Permalink

  West Ham have been given a boost with news that Andy Carroll has returned to first-team training following injury. Andy Carroll returns to West Ham training as striker steps up ankle injury recovery

 • 23 november 2018 om 07:39
  Permalink

  Arsenal’s fourth biggest shareholder is reported to have put her stake up for sale in a move that adds intrigue to the power struggle at the Emirates Stadium. Arsenal takeover twist: Lady Bracewell-Smith puts her 16 per cent share up for sale to put Stan Kroenke bid in doubt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!