Ook Vlaamse zonnestroom goedkoper dan netstroom

AMSTERDAM – Ook Vlaamse zonnestroom is goedkoper geworden dan conventionele netstroom.

Zonnepanelen op een dak in DuitslandDit blijkt uit een studie van het Vlaamse Energieagentschap, waar Vlaamse media over berichten.

Vergeleken met gewone stroom levert een zonnepaneel nu ongeveer 60,5 euro op per megawattuur. Het agentschap berekende altijkd een zogenaamde ‘onrendabele top’, het bedrag aan subsidie dat nodig was om zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Op dit moment krijgen Vlaamse zonnepaneeleigenaren nog 90 euro per geproduceerde megawattuur. Nadat het rapport wordt goedgekeurd door de overheid zal de subsidie dan ook waarschijnlijk worden afgeschaft.

Waarschuwing voor de overheid

Tegenover De Standaard reageert Alex Polvliet, voorzitter van de Vlaamse branchevereniging,m verheugd. Hij herhaalt wel een waarschuwing voor de overheid.

Vlaanderen wil een zogenaamde netvergoeding invoeren. Hierbij moeten paneeleigenaren een extra belasting betalen omdat ze het energienet 2 keer gebruiken. Namelijk om stroom af te tappen en weer stroom te leveren.

Netvergoeding

Deze netvergoeding komt neer op 60 euro per megawattuur. Zonnepanelen blijven dus nog iets rendabel, maar niet veel meer.

Eerder kreeeg de sector subsidies ter waarde van 450 euro per megawattuur. Achteraf bleek dat de sector zwaar overgesubsideerd was.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Conergy

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!