Op een na grootste zonnepanelenfabrikant ter wereld in de problemen

AMSTERDAM – Het Chinese Yingli Green, de op een na grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, heeft “serieuze twijfels” of het bedrijf wel kan blijven bestaan.

Een hoge schuldenlast, opeenvolgende jaren met verlies en het onvermogen om nieuwe financiering aan te trekken maken het moeilijk om de bedrijfsvoering door te zetten.

Dit schrijft Yingli in het jaarverslag, zo meldt vakblad PV Tech. Yingli heeft een kortetermijnschuld van 10.1 miljard renminbi (1,44 miljard euro) en een langetermijnschuld van 460 miljoen dollar.

De onderneming weet niet zeker of het wel aan de betalingen kan voldoen, waardoor het mogelijk failliet gaat en onderdelen verplicht verkocht moeten worden. Mogelijk leveren deze bezittingen minder op dan waarvoor ze in de boeken staan.

Bedrijfsresultaten

Yingli was tussen 2012 en 2013 de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, maar in 2014 werd het concern achterhaald door het eveneens Chinese Trina Solar.

De laatste jaren leken de bedrijfsresultaten op te veren. De brutowinstmarge steeg in 2014 naar 17,3 procent en er werd een brutowinst gemaakt van 360,7 miljoen dollar. Door de enorme schuldenlast werd onder aan de streep alsnog een verlies gemaakt van 34,7 miljoen dollar.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!