Op elk dak in Dubai zonnepanelen in 2030, Arabische stadstaat rolt masterplan zonne-energie uit

UTRECHT – Op elk dak in de Arabische stadstaat Dubai moet in 2030 zonnepanelen liggen. Het land heeft een masterplan voor zonne-energie uitgerold.

In 2030 moet 25 procent van alle stroom uit zonne-energie komen. Op dit moment is dat 1 procent. Om dit voor elkaar te krijgen is zo’n 13,6 miljard dollar aan investeringen nodig.

Het plan van Dubai is tweeledig. Eerste pijler is het fors inzetten op grote zonneparken zoals het Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum-zonnepark.

Tegen 2030 heeft het lokale concern Dewa 5.000 megawatt aan zonnepanelen hier geïnstalleerd. Daarmee wordt het project het grootste zonnepark ter wereld.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

115.000 gebouwen

Tweede pijler zijn de zonnepanelen op daken. Dubai, een stad en land waar ongeveer 2,1 miljoen mensen wonen, heeft zo’n 115.000 gebouwen. Naar verwachting kunnen daar zo’n 1.500 megawatt aan zonnepanelen op worden geplaatst ter waarde van 2 miljard dollar.

Om tegemoet te komen aan de enorme kosten die gebouweigenaren gaan dragen stelt Dubai een energiefonds in ter waarde van 27 miljard dollar. Dit investeringsfonds gaat tegen lage rente leningen verstrekken voor zonnepanelen.

Met het plan moet Dubai één van de eerste Arabische staten worden waar zonne-energie echt van de grond komt. Ondanks de overvloedige hoeveelhed zonlicht is zonne-energie nog nauwelijks ontwikkeld in de regio. In tegenstelling tot veel buurlanden is de economie van Dubai voor maar 5 procent afhankelijk van olie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!