Op het nippertje uitstel van betaling voor Solland Solar

AMSTERDAM – Solland Solar heeft op het nippertje uitstel van betaling gekregen van de rechtbank. Schuldeisers wilden het bedrijf failliet laten verklaren.

Dit meldt 1limburg.nl.

Doordat er uitstel van betaling is verleend, heeft de directie en een bewindvoerder even de tijd om orde op zaken te stellen in de fabriek. In veel gevallen resulteert in Nederland een uitstel van betaling alsnog in een faillissement.

Verder heeft Roda JC, de voetbalclub die Solland Solar sponsort, afgelopen maand geen geld meer gekregen van het bedrijf. Roda zou maandelijks 36.300 euro krijgen va Solland.

De Limburgse zonnecellenfabriek in Italiaanse handen zit zwaar in de problemen. Leveranciers wachten al even op betaling, werknemers kregen geen salaris meer en er werd nauwelijks meer werk verricht sinds het voorjaar.

Geduld

FNV meldde vorige week al dat het geduld van de vakbond op was met de Italiaanse directie van Solland. De werknemers kregen geen geld meer, maar ondertussen ging Solland wel een sponsorovereenkomst aan met Roda J.

Daarop vroeg de vakbond het faillissement aan van de fabriek. Later bleek dat andere schuldeisers ook al faillissement hadden aangevraagd. De topman, Massimo Pugliese, heeft altijd volgehouden dat er geen problemen zijn.

Voor de werknemer betekent bankroet goed nieuws in zoverre dat de gemiste salarissen van juni en juli worden uitbetaald door het UWV.

Fors verlies

Solland Solar werd in 2003 opgericht door ondernemer Gosse Bochoorn, maar na enkele jaren ging het al slecht met de fabriek. Het Zeeuwse energieconcern Delta, de toenmalig eigenaar, moest in 2009 een fors verlies nemen op het belang in Solland.

In 2011 werd Solland verkocht aan het management, maar ook dit werd geen succes. Een jaar later nam het Italiaanse Pufin Power de fabriek over.

Sinds het voorjaar wordt er al nauwelijks meer geproduceerd in de fabriek. Massimo Pugliese, directeur van Solland, meldde deze zomer een enorme order van 200 megawatt aan zonnecellen van Trina Solar te hebben binnengehaald, maar in de fabriek merkte men hier nog niks van.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!