Overheid gaat mogelijke fraude subsidie zonnepanelen niet onderzoeken

AMSTERDAM – De Nederlandse regering is niet van plan om extra onderzoek te doen naar mogelijke fraude met de aanschafsubsidie voor zonnepanelen.

Zonnepanelen van Ikea op een dak in NederlandDit heeft minister Henk Kamp verklaard na vragen van D66.

“Aangezien het kabinet geen intenties heeft om een vervolg te geven aan deze regeling uit het Lenteakkoord, zie ik geen meerwaarde in een evaluatie”, aldus Kamp.

Tweede Kamerleden Kees Verhoeven en Stientje Van Veldhoven stelden de vragen naar aanleiding van een bericht van RTL dat het wel erg makkelijk zou zijn om fraude te plegen met de aanschafsubsidie voor zonnepanelen.

Zorgfraude

Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit op de Vrije Universiteit in Amsterdam, vergeleek de situatie met de zorgfraude van Bulgaren. 

Zie ook: ‘Fraude met subsidie zonnepanelen te makkelijk’

In de praktijk blijkt dat er alleen een ondertekende offerte nodig is om voor subsidie voor zonnepanelen in aanmerking te komen. Controles werden in de praktijk nauwelijks gedaan.

Administratieve kosten 

Kamp benadrukt dat er officieel ook een getekende koopovereenkomst nodig om in aanmerking te komen voor subsidie. Om de administratieve kosten zo laag mogelijk te houden werd er door Agentschap NL, de uitvoerder van de regeling, in goed vertrouwen subsidie verstrekt.

De instantie controleerde 224 keer, ongeveer 3 procent van de aankopen, of een subsidie ook daadwerkelijk goed terecht kwam. In geen van deze gevallen is geconstateerd dat subsidie onterecht is uitbetaald.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Aleo Solar

3 gedachten over “Overheid gaat mogelijke fraude subsidie zonnepanelen niet onderzoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!