PBL: ‘Energienet kan tot 16 gigawatt zonne-energie hebben’

AMSTERDAM – Het Nederlandse energienet kan tot 16 gigawatt aan zonnestroom verwerken. Voor meer dat zijn extra maatregelen nodig.

Dit melden het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en DNV GL dinsdag.

Volgens de laatst bekende cijfers heeft Nederland ongeveer 800 megawatt aan zonne-energiecapaciteit. De laatste jaren groeit het vermogen fors.

De onderzoekers verwachten dat de capaciteit van zonne-energie in Nederland in 2020 zal zijn gestegen naar 4 gigawatt.

Als het vermogen groeit naar meer dan 16 gigawatt ontstaan er, volgens de onderzoekers problemen in de energienetten. Transformatoren kunnen dan de toevoer van de zonnestroom niet meer aan.

Oplossingen

Om problemen te voorkomen hebben de opstellers van het rapport een aantal oplossingen. Zo kan zonder veel energieverlies de productie van stroom van zonnepanelen tijdelijk worden beperkt tot 70 procent op momenten dat de zon volop schijnt.

Verder kan men huishoudens stimuleren elektrische apparatuur aan te zetten op momenten dat er veel aanbod is van zonnestroom en juist uit te doen wanneer er weinig stroom is.

66 gigawatt aan zonne-energie

Alle daken van woningen en utiliteitsgebouwen bij elkaar in Nederland hebben een oppervlakte van ongeveer 600 vierkante kilometer.

Hiervan is ongeveer 400 vierkante kilometer in theorie beschikbaar om zonnepanelen op te plaatsen.  Als dit oppervlakte volledig zou worden benut kan hierop 66 gigawatt PV-vermogen worden geïnstalleerd, uitgegaan van de huidige zonnepanelen.

66 gigawatt aan zonnepanelen produceren per jaar ongeveer 50 terawattuur aan zonnestroom, genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van de gebouwde omgeving.

In de praktijk is een dergelijk vermogen technisch nog niet mogelijk in Nederland. Er zou dan veel te weinig stroom worden geproduceerd in de winter.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!