Piloot zonnevliegtuig verdedigt lagere subsidie Britse zonne-energie

UTRECHT – Bertrand Piccard, die met zonnevliegtuig Solar Impulse om de wereld op zonne-energie probeert te vliegen, verdedigt de beslissing van de Britse overheid om subsidie voor zonnepanelen fors terug te schroeven.

“Subsidies zijn altijd een probleem geweest”, vertelde Piccard in Brussel. “Soms is een duidelijk juridisch raamwerk die de transitie naar nieuwe technologie verplicht meer winstgevend dan subsidies omdat het raamwerk iedereen verplicht iets te doen.”

“Van wat ik heb gehoord, is David Cameron erg betrokken bij het reduceren van de CO2-emissies in zijn land”, voegde hij toe. “En die publieke betrokkenheid gaat de juiste kant op.”

Voorzichtige daling

Hoewel ze groot fan zijn van Piccard, is de Britse zonnesector kritisch op zijn uitlatingen. “Op dit moment weet hij duidelijk niet waar hij het over heeft”, vertelde Jeremy Leggett, oprichter van ontwikkelaar Solar Century tegenover The Guardian.

“Als piloot zou Bertrand moeten weten dat als je een voorzichtige daling en een goede landing wilt hebben, je niet de motoren uitschakelt wanneer je niet weet wat de omstandigheden zijn.”

Cameron heeft subsidies voor zonne-energie om zo’n 65 procent teruggeschroefd en erkende dat hiermee meer dan de helft van de 32.000 banen in de Britse zonnesector verloren kunnen gaan.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!