Plan voor drijvende zonneparken in de vorm van pompeblêden Friesland

UTRECHT – Eerder werd al een zonnepark gemaakt in de vorm van een hart en laatst nog een speciaal project bij Disney World in de vorm van Mickey Mouse. In Friesland is het plan bedacht om drijvende zonneparken in de vorm van de pompeblêden van de Friese vlag te bouwen op.

De zonneparken gaan in het teken staan van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, vertelt Symen Jellesma, directeur van de Friese ontwikkelaar Powerfield, tegenover de Groene Courant. In totaal is een investering van 42 miljoen euro nodig.

Het gaat dan ook net zoveel om de kunst als om de duurzaamheid, zegt Jellesma. Samen met een groep initiatiefnemers, waaronder adviesbureau Witteveen en Bos en de provincie, heeft Powerfield een plan opgesteld.

Projecten van 3,7 megawatt

Elk project moet zo’n 14.000 zonnepanelen krijgen. Opgeteld betekent dit een vermogen van zo’n 3,7 megawatt en een jaarlijks productie van 3,8 gigawattuur groene stroom. Dit is net zoveel als wat 1.100 huishoudens in een jaar verbruiken.

Lees ook: Zonnepark in de vorm van een hart doet gooi naar mooiste energiecentrale ter wereld

De productie en het vermogen zijn nog niet eens zo belangrijk. Het gaat om de grootte en de zichtbaarheid op Google Earth. Met een diameter van 300 meter worden de zonneparken groot genoeg om zichtbaar te zijn via satelliet.

Rode zonnepanelen

Om de zonneparken helemaal waarheidsgetrouw te laten zijn, worden ze rood gemaakt. Hoewel het water de productie wat opvijzelt, betekent de speciale kleur wel weer een flink rendementsverlies, maar Jellesma geeft aan dat het ook niet om het geld gaat.

“Je moest het niet als winstgevend project zien. Dat is gewoon niet te doen. Kunst hoeft ook niet altijd geld op te leveren.”

©: Powerfield
©: Powerfield

Op zo’n 7 locaties, zoals de 7 pompeblêden in de vlag, moeten de zonneparken komen. Deze plekken zijn niet willekeurig gekozen. Met een Friese vlag over de provincie zijn er locaties gevonden. Onder andere bij Leeuwarden, Harlingen, Heerenveen en Nijeholtpade zijn er plannen voor zonneparken. De pilot wil Jellesma op een plas bij Ureterp, net naast Drachten, realiseren.

Financiering

Voor dit project heeft Powerfield al overeenstemming met de grondeigenaar. Belangrijke volgende stap is de aanvraag van de subsidie. In de tweede ronde van de SDE+ wordt de subsidie aangevraagd. Met een bouwtijd van 3 maanden kunnen de eerste zonnepanelen begin volgend jaar al drijven.

Vanuit de provincie is er geen extra budget beschikbaar, hoewel Jellesma hoopt op een bijdrage omdat het project ingestoken is als kunst.

Lees ook: Ontwikkelaar bouwt zonnepark in de vorm van Mickey Mouse

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!